Bilekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Bilekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Bilekte Sinir Sıkışması

Bilekte sinir sıkışması, toplumda pek çok kişide yaşanan yaygın bir sorundur. Bilek bölgesi oldukça hareketli olduğu için sinir sıkışması bu alanda oldukça rahatsızlık verici olabilir. Bu durum, boyundan el bileğine kadar uzanan medyan sinirin baskı sonucunda sıkışmasıyla meydana gelir. Karpal tünel sendromu olarak tanımlanan bu problem, medyan sinirin bilekteki karpal tünelden geçerken çevredeki dokuların baskısı sonucu sıkışmasıyla oluşur. Hastalarda daha çok geceleri işaret parmağı ve orta parmağın uç kısımlarında hissedilen ağrı, karıncalanma ve uyuşukluk gibi şikayetler ortaya çıkar. Bu belirtileri hafifletmek için hastaların bileklerini güçlü bir şekilde sallamaları gerekebilir. Bu hareketi yapanlar genellikle rahatladıklarını bildirmektedir. Bu şikayetler hastaların günlük işlerinin aksamasına, özellikle hassas şekilde yapılması gereken işlerde zorlanmalarına yol açabilir. Bilekte sinir sıkışması tedavi edilmezse, elde incelme, güç kaybı ve kalıcı duyu kayıplarına neden olabilir.

Bilekte Sinir Sıkışması Nedenleri

Mesleklerden Dolayı Oluşan Yakınmalar

Sürekli olarak aynı eliyle iş yapan kişilerde bilekte sinir sıkışması riski artar. Uzun süre bilgisayara veri girenler, daktilo kullananlar, müzikle uğraşıp piyano çalanlar gibi sürekli parmaklarını kullanan kişilerde bu durum daha sık görülür.

Yaşın İlerlemesiyle Oluşan Yakınmalar

Yaşın ilerlemesiyle birlikte kemik ve yağ dokusunda meydana gelen değişiklikler, bilekte sinir sıkışması riskini artıran etkenlerdir.

Bilgisayar ve Oyun Konsolu Kullanımı

Uygun olmayan pozisyonlarda sıkça bilgisayar başında oturanlar ve oyun konsolu kullananlar, bilekte sinir sıkışması sorununa daha yatkın olurlar.

Sistematik Rahatsızlıklar

Özellikle şeker hastalığı ve romatizmal hastalıklar, bilekte sinir sıkışması riskini artırır.

Bileğe Alınan Darbe ve Travmalar

Darbe ve travma sonucunda bilekte ezilme ve kırık gibi sorunlar oluşursa, sinir sıkışması riski artar.

Bilekte Sinir Sıkışması Belirtileri

Genellikle bileğin kullanım alışkanlığı nedeniyle ortaya çıkan sinir sıkışması, herkeste farklı belirtilere yol açabilir. Bu belirtiler tek başına ya da birlikte ortaya çıkabilir:
  • Parmakta ya da parmaklarda oluşan uyuşukluk
  • Bilekten kola giden keskin nitelikte aniden ortaya çıkan ağrı
  • Elde uyuşukluk
  • Baş parmakta hissedilen güç kaybı
  • Daha çok sabahları etkili olan şişkinlik ve kramp girme sorunları

Bilekte Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalara yapılan klinik muayene sonucunda bilekte sinir sıkışması tanısı konulabilir. Gerekli olursa sinir ileti testi (EMG) uygulanarak tanı kesinleştirilir. Toplumda kadınlar erkeklere oranla daha fazla risk altındadır. Görülme olasılığı kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazladır.

Bilekte Sinir Sıkışması Tedavisi

Bilekte sinir sıkışmasının derecesine göre hastalarda farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bilekle yapılan iş nedeniyle tek taraflı deformasyon meydana geldiğinde, sürekli yapılan hareketlerin dışında hareketlerle egzersiz yapılması faydalı olur. Bileği doğru çalıştıracak egzersizlerin önemi büyüktür. Ayrıca, hastalar bilekteki aşınmanın etkisini azaltacak bazı ortopedik malzemeler kullanabilir. Bu malzemeler bilekteki sıkışmayı önleyecektir. Bunların yanında fizik tedavi uygulanması, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi girişim en son aşamada düşünülür ve bilekteki kılıf açılarak burada sıkışan sinir serbest bırakılır. Günümüzde bu alanda yeni uygulanmaya başlanan botoks tedavisi de bilekte sinir sıkışması sorununa yararlı etkiler yapar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni