Sinir sıkışması, tendon, kas ve kemik gibi dokuların sinirlere aşırı baskı uygulaması sonucu meydana gelen bir problemdir. Sinirlerde meydana gelen baskı nedeniyle sıkışma oluşan sinirlerde ağrı, uyuşma, halsizlik ve yanma gibi belirtiler oluşur. Sinir sıkışması, el, ayak, omuz, bel, omurga gibi pek çok alanda oluşabilir. Devamında siyatik ve fıtık gibi ağrılar da sinir sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilir. Sinir sıkışması, yüzeye en yakın olan alanlarda yani eklem yerlerinde daha sık oluşur. Sinir sıkışması oluştuğunda eklem bölgelerinde hareket kısıtlanması ile beraber yoğun ağrılar yaşanabilir.
Sinir sıkışması nedenleri nelerdir?
Sinir sıkışmasında gerçek neden sinir etrafındaki dokuların sinirlere aşırı baskı yapmasıdır. Bu baskı bazı kişilerde disk kayması, fıtık gibi sağlık sorunlarından dolayı oluşabilir. Bazı vakalarda ise tünel sendromu nedeniyle meydana gelebilir. Bunların haricinde travma ya da yaralanma gibi sebepler de sinir sıkışmasına yol açabilir. Tüm bunların haricinde ise;
- Aşırı kilolu olmak
- Stres
- Osteoartrit
- Duruş bozuklukları
- Spor aktiviteleri de sinir sıkışmasına yol açabilen etkenler arasındadır.
Sinir sıkışması belirtileri
- Sıkışma meydana gelen bölgede his kaybı, uyuşukluk, batma ve yanma hissi
- El ve ayaklarda hareket kısıtlanması
- Kas seğirmesi ve güçsüzlüğü
- Ağrı
- Sıcak ve soğuğa hassasiyet
- Aşırı terleme ya da terlemenin azalması
Sinir sıkışması riskini arttıran faktörler
Cinsiyet: Kadınlarda erkeklere nazaran 3 kat daha fazla görülme olasılığı olan karpal tünel sendromu sinir sıkışması için bir nedendir ve kadınlarda daha çok rastlanır.
Duruş bozukluğu: Yanlış pozisyonlar nedeniyle sinirlere daha çok baskı ve yüklenme olasılığı artar. Dolayısı ile duruş bozukluğu sinir sıkışması riskini arttırır.
Romatoid artrit: Romatoid artrit iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. Hastalıkta meydana gelen iltihaplar sinir sıkışmasını tetikleyebilir. Dolayısı ile romatoid artrit hastalarında sinir sıkışması daha fazla görülür.
Obezite: Sağlığı ciddi anlamda riske sokan bir sağlık problemidir. Birçok hastalığa davetiye çıkaran obezite kas ve kemiklerde sinir sıkışmasına da yol açabilir. Aşırı kilolu olan kişilerde sinir sıkışma riski daha fazladır.
Gebelik: Gebelik dönemi vücutta birçok değişime yol açabilen bir süreçtir. Bu dönemde anne adayı aşırı kilo alımı yaşayabilir. Alınan kilolar kas ve kemiklerde ağırlığın artmasına ve dolayısı ile sinir sıkışması riski gebelik döneminde daha fazladır.
Genetik: Sinir sıkışmasında genetik önemli bir etkendir. Ailesinde sinir sıkışması görülen kişiler bu sorun ile karşı karşıya kalabilir.
Sinir sıkışması tedavisi
Sinir sıkışması teşhisi için öncelikli olarak doktor fiziksel muayene uygular. Muayene anında sinir sıkışmasından şüphelenilmişse bazı tetkiklere ihtiyaç duyulur. Uygulanan tetkikler sayesinde sinirlerdeki bozukluk tespit edilebilir. Hastalığın teşhisinden sonra uygun tedaviye başlanır. Tedavinin ilk basamağı hastanın dinlenmesidir. Sinir sıkışması yaşanan bölgede hareketsizlik sağlamak için bant kullanımı önerilebilir. İkinci aşamada fizik tedaviye başlanır. Uzman gözetimi altında bazı hareketler ile sinir sıkışmasının neden olduğu belirtiler azaltılabilir. İlaç tedavisi sinir sıkışması için uygun görülebilir. Dinlenme, fizik tedavi ya da ilaç tedavisine rağmen sonuç alınamamışsa son çare olarak cerrahi işlem uygun görülebilir. Sinir sıkışması için uygulanan cerrahi anterior transpozisyon olarak adlandırılır. Genellikle gevşetme ameliyatı ile beraber yapılır. Sıkışan sinir tünelden ön tarafa alınır. Bu sayede sinirlerdeki gerginlik ortadan kaldırılır. Sinir sıkışması ameliyatları genellikle başarılı sonuçlar verir. Fakat erken tanı tedavide başarı için oldukça önemlidir. İyileşme ve günlük aktivitelere dönüş hastanın doktor tavsiyelerini yerine getirip getirmediğine bağlı olarak değişim gösterebilir.