Avuç İçinde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Avuç İçinde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Avuç İçinde Sinir Sıkışması

Avuç içinde sinir sıkışması, sinirlerin kemik, kıkırdak, kas gibi dokularda oluşturduğu aşırı baskı sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Oluşan basınç sonucu sıkışan sinirlerde his kaybı, uyuşukluk, hareket kaybı, ağrı, güçsüzlük ve karıncalanma gibi belirtiler görülür. Sinir sıkışması sadece avuç içinde değil, vücudun herhangi bir bölgesinde de oluşabilir. En çok 40 ile 60 yaş arası kişilerde görülür. Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık rastlanır.

Karpal Tünel Sendromu

Avuç içinde sinir sıkışması, tıp dilinde karpal tünel olarak adlandırılır. El bileğine bağlı sinirlerin geçtiği bu tünelin zemini ve yanları karpal kemikleri ile kaplıdır. Bu sinir dokuları başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın duyu ve hareketinden sorumludur. Bu sinir dokuları aynı zamanda parmaklara hareket kabiliyetini kazandıran en önemli sinir dokusudur. Kısa sürede oluşan sinir sıkışmaları kişide sürekli bir hasar bırakmaz.

Risk Faktörleri

Avuç içinde sinir sıkışması, genelde, bileğine yük vererek çalışan kişilerde, yoğun ev işleri yapan ev hanımlarında, gün içinde sıkça bilgisayar ya da daktilo kullanan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalara göre çalışanlarda karşılaşılan sinir sıkışması her yıl %3-4'e kadar artış göstermektedir.

Avuç İçinde Sinir Sıkışmasının Sebeplerini Tetikleyen Faktörler

  • Hormonlardan kaynaklanan değişimler
  • El bileğinin aşırı kullanılması
  • Geçmiş zamanda el bileğinde kırık ya da çıkık olması
  • Genetik olarak aile bireylerinde bulunması
  • Kişide tiroid, diyabet gibi hastalıkların bulunması
  • El bileğindeki kireçlenmeler

Tedavi Yöntemleri

Avuç içinde sinir sıkışması tedavisinde en sık kullanılan yöntem bandaj uygulamasıdır. Takılan bandaj elin, el bileğinin ve parmakların hareketini engeller. Böylece eller, parmaklar ve bilekler bir süre dinlendirilmiş olur. Bandajla rahatlamanın sağlanamadığı daha ağrılı durumlarda ise bileğe çelik eldiven takılır. Tüm müdahalelere rağmen ağrı dinmiyor ya da sinir sıkışması sık sık yaşanıyorsa uzman bir doktora danışılmalıdır. Bu sıkışma durumu engellenmezse elde geri dönüşümü olmayan hasarlar ve başka rahatsızlıklara sebebiyet veren durumlar oluşabilir. Örneğin avuç içinde yaşanan sinir sıkışması yaşandığı anda bazı hastalar soğuk-sıcak ayrımını yapamaz duruma gelebilir. Avuç içi kaslarda erime ortaya çıkabilir. O nedenle avuç içinde yaşanan sıkışmalar her hastada sık görülmemekle birlikte profesyonel bir müdahale gerektirebilir.

Tanı müdahaleden önce MG testi (Elektromiyografi) ile teyit edilir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, hastaya lokal anestezi yardımıyla ayakta tedavi yöntemi uygulanır. Bu operasyon sayesinde sinir gevşetilerek sinir hücrelerinin rahatlatılması amaçlanır. Operasyon uygulanan el birkaç gün kalp seviyesinin üzerinde tutularak şişmesi engellenir. Operasyondan sonraki birkaç günlük süreçte elde özellikle de avuç içinde ağrı, şişlik ve sertlik gerçekleşir. Birkaç hafta sonrasına kadar el basit işlerde kullanılacak seviyeye gelebilmektedir. Fakat avuç içine etki edebilecek olan bilek, 3 hafta süreye kadar dinlendirilmelidir. Operasyonda sinirlerdeki hislerin etkilenmesinden kaynaklı yaklaşık 6 ay kadar daha avuç içinde uyuşma ve karıncalanma görülmesi normaldir.

Avuç İçinde Sinir Sıkışmasını Önlemek İçin

  • Avuç içi yukarı bakacak şekilde yük taşınmalıdır.
  • Araba sürerken, eşya taşırken direksiyon çok sıkı tutulmamalı, mümkün olduğunca el dinlendirilmelidir.
  • Boya fırçası, kalem, gazete veya kitap türü cisimleri uzun süre tutmaktan kaçınılmalıdır.
  • Seçilen eldivenlerin ölçülerinin el ile aynı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Daktilo ya da bilgisayar kullanırken eller belirli aralıklarla dinlendirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emine karayılan

02 Mayıs 2024 Perşembe

Sağ kolum sürekli ağrıyor güç kaybı var birde avucumun içinde damarların olduğu yerde toplar var ne yapmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emine karayılan hanım,

Sağ kolunuzdaki ağrı ve güç kaybı, ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Avucunuzdaki damarların olduğu yerdeki toplar da dikkate değer. Bu semptomlar için bir an önce bir ortopedi uzmanına veya bir fizik tedavi uzmanına başvurmanızı öneririm. Doktorunuz gerekli muayeneleri yaparak uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Mertel

Merhaba, emine hanım kaslarınızda sorun var hareketinizi kolaylaştıracak, stes topu var yumuşak avucunuzla sürekli o topu sıkarsanız kas egzersizi yapmış olursunuz ve şikayetiniz geçecektir.

soru

Miyase gürsoy

13 Nisan 2024 Cumartesi

Ameliyat oldum ama geçmedi ve kas erimesi var tekrar mi ameliyat olmak gerekir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Miyase gürsoy, ameliyat sonrası beklenen iyileşmeyi görememiş olmanız ve kas erimesi yaşamanız üzücü. Bu durumu mutlaka doktorunuza danışmalısınız. İkinci bir ameliyatın gerekip gerekmediği, mevcut durumunuzun detaylı bir değerlendirmesinden sonra belirlenecektir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Gülbeyaz

Merhaba Miyase hanım öncelikle ameliyatınızın üzerinden nekadar zaman geçti eğer ameliyatınızın üzerinden uzun zaman geçmedi ise biraz daha sabırlı olun ilaçlarınıza dikkat edin eğerki ameliyatınızın üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen hala şikayetlerinizde azalma olmadıysa doktorunuzla görüşüp oda uygun görürse ozaman ameliyatı düşünmeye başlayın size en doğru yolu gösterecektir iyi aksamlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sinir Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Hamileyken Sinir Krizi Geçirmek

Hamileyken Sinir Krizi Geçirmek

Vücutta Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Belde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Belde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Testi Öncesindeki Hazırlıklar

Sinir Testi Öncesindeki Hazırlıklar

Güncel

Anatomi Sinir Sistemi Yapısı

Anatomi Sinir Sistemi Yapısı

Güncel

Sinir Kas Hastalıkları Tedavisi

Sinir Kas Hastalıkları Tedavisi