Hamilelikte Sinir Krizi Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Hamilelikte Sinir Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelik esnasında anne adaylarında hormon değişiklikleri sebebiyle duygusal geçişler görülmektedir. Bu duygusal dalgalanmalar arasında ağlama krizleri, gülme krizleri, sinir krizleri ve mutsuzluk gibi bir dizi faktör yer almaktadır.

Hormonların hamilelik süresince tavan yapması, anne adaylarının duygularını daha yoğun yaşamasına sebep olmaktadır. Hamilelikte yaşanan stresin bebeği de olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre, hamilelik esnasında stresli bir yaşam süren anne adaylarının bebeklerinin gelişiminde olumsuz etkiler oluşabilmektedir. Annenin stresi plasentayı aşarak bebeğe ulaşır. Bu sebepten dolayı hamilelikte yaşanan stres, bebeğin nöro gelişimini etkileyebilir.

Hamilelikte Sinir Krizlerinin Etkileri

Hamilelik süresince yüksek stres, bebeğin beyin fonksiyonlarını ve gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Anne adayında bulunan stres, çocuğun hiperaktif olmasına ya da davranış bozuklukları gibi problemlerle karşılaşmasına sebep olabilir. Anne adayının hamilelik süresince sinir krizleri geçirmesi, bebeğin ölü doğum riskini artırabilir. Ayrıca yüksek strese maruz kalan hamile kişiler, erken doğum riskiyle de karşı karşıya kalabilirler. Stresin bebeğin zihinsel gelişimini de olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu sebepten dolayı anne adayları kendilerini stresten uzak tutmalı ve bebeğin sağlıklı gelişimi için çaba göstermelidir.

Hamilelikte Sinir Krizlerinden Kurtulmanın Yolları

Hamilelik esnasında anne adayının kendisini kontrol altında tutması son derece önemlidir. Stresi azaltmak için yaşam kalitesini değiştirmeli ya da stres yaratan problemleri ortadan kaldırmalıdır. Fiziksel olarak hissettiği problemlerle başa çıkamayacak durumda olduğunda, profesyonel anlamda yardım alarak stresten baş etmenin yollarını bulmalıdır. Hamile olan kadınların stresten uzak kalmaları için ev yaşamlarını, günlük aktivitelerini ve bulundukları ortamları dikkatle kontrol etmeleri gerekmektedir. Stres yaratan etkenlerden uzak durmaları önemlidir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde doğum korkusunun artmasıyla stresin de arttığı gözlemlenebilir. Doğumla ilgili tüm kontrolleri yaparak, kafasındaki sıkıntıları gidermelidir. Gebelik sebebiyle anne adaylarının duyguları daha baskın olacağından, düzenli beslenmeli ve egzersiz yaparak kendilerini rahatlatmalıdırlar. Sakinleşmek için günlük yürüyüşler yaparak açık havada rahatlamanın yollarını keşfetmelidirler. Anne adaylarının sakinleşmek için kendilerine zaman ayırmaları, dinlenmeleri ve derin nefes alıp vermeleri önemlidir. Kendilerinin bebeği doğurmak için çok önemli bir rol oynadıklarını hatırlamaları gerekir.

Sinir Krizlerini Azaltmak İçin Ekstra Tavsiyeler

Hamilelikte oluşan sinir krizlerinden kurtulmak için masaj yaptırılabilir. Ayrıca anne adayının hamilelik süresince uyku problemlerinden kaynaklı stresi yok etmek için düzenli uyuması ve uyuyamıyorsa egzersiz yaparak bedenini uykuya hazırlaması gerekmektedir. Uykusuzluk, gebelik esnasında aşırı stresin sebeplerinden biridir.

Eşlerin, hamilelik süresince anne adaylarının yanında olmaları ve onları motive etmeleri son derece önemlidir. Hamile kadınlar, vücutlarındaki değişiklikler sebebiyle eşlerinin onları beğenmediğini düşünebilirler ve bu da stresi artırabilir. Baba adaylarının bu durumlarda anne adayını sakinleştirmesi ve onların çok özel olduklarını, hayatın en büyük hediyesini vermek için bu durumda olduklarını anlatmaları gerekir. Böylece anne adayındaki stres azalabilir.

Hamilelik esnasında eşlerinin paniklerini ortadan kaldırarak, hamilelik süresince bebekle ilgili anneye destek olmaları baba adaylarının başlıca görevleri arasındadır. Anne adaylarının baba adayları ile kaygılarını, korkularını ve beklentilerini paylaşmaları sayesinde annenin stres ve panik ortamından uzak durması sağlanabilir. Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta, anne adayları kadar baba adaylarının da bu dönemde stres ve panik yaşayabileceğidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dilara

24 Mayıs 2024 Cuma

1 aylik hamileyim ama 4 seneden beri atak krizler geciriorum hamileyken olursa ne gbi zarar verir bebege

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Dilara hanım, öncelikle tebrikler. Hamilelik sürecinde yaşadığınız ataklar elbette önemli bir konu. Bu tür durumlar, anne adayının genel sağlık durumu ve kullanılan ilaçların türüne bağlı olarak bebeği etkileyebilir. Ataklar sırasında stres ve anksiyete seviyesinin yükselmesi, anne adayının sağlığını olumsuz etkileyebilir ve dolaylı olarak bebeği de etkileyebilir. Bu nedenle, mutlaka bir uzmana danışarak durumunuzu paylaşmanız ve uygun bir tedavi planı oluşturmanız çok önemlidir. Size ve bebeğinize sağlıklı bir hamilelik süreci dilerim.

2. Cevap
cevap

Canruba

Geçmiş olsun Dilara Hanım. Öncelikle bu dönemde hormonal değişiklikler bu tür sinirsel ataklara neden olabilmektedir. Ayrıca geçirdiğiniz sinir krizlerinden bebeğinizin de etkilenme ihtimali vardır. Bu nedenle özellikle gebelikte bu tür krizlerden elinizden geldiğince uzak durmaya çalışın. Eğer sorunlarınızla baş edemezseniz bir uzmana görünün.

3. Cevap
cevap

Müştehir

Merhaba Dilara Hanım. Bu dönemler sizin ve bebeğiniz için oldukça önemli dönemler. Stres ve sinir anında siz birçok hastalık yaşabildiğiniz için bebeğinizde bundan maalesef etkilenir. Lütfen daha dikkatli olmaya özen gösterin .En kısa zamanda bir pskiyatri uzmanına başvurmanızı öneriyorum.

soru

Baki

12 Nisan 2024 Cuma

eşiniz hamileyse daha fedakar olmanız gerekiyor demektir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Baki bey, kesinlikle katılıyorum. Hamilelik dönemi eşler için karşılıklı anlayış ve destek gerektiren bir süreç. Bu dönemde fedakarlık yapmak, eşinizin hem fiziksel hem de duygusal olarak iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

2. Cevap
cevap

Okuşlu

Merhaba, baki bey bayanları anlamanız çok ince bir düşünce bayanlar doğası gereği ağır şeyler yaşıyor bunlardan biri doğumdur. Doğum sonrası öncesi be bebeğin büyümesi evresinde oldukça sıkıntılar çekmektedir. Beylere düşen de eşlerine daha duyarlı daha yardımsever olabilirler. Boşuna dememişler cennet annelerin ayakları altındadır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sinir Kontrolü Nasıl Yapılır?

Sinir Kontrolü Nasıl Yapılır?

Güncel

Kafa Sinirleri Anatomisi

Kafa Sinirleri Anatomisi

Güncel

Siyatik Sinir Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Sinir Belirtileri ve Tedavisi