{ "title": "Sinir Ucu İltihabı", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/sinir-ucu-iltihabi-7196.png", "date": "19.01.2024 10:43:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sinir ucu iltihabı, tıp camiasında nöropati olarak adlandırılan bir sağlık sorunudur. Nöronlarda yaşanan hasar sonucu oluşan sinir ucu iltihabı nedeniyle ciltte kızarıklık, döküntü ve kaşıntı gibi şikâyetler meydana gelir. Bu şikâyetler vücudun herhangi bir bölümünde yaşanabilir. Bazen ciltte kızarıklık meydana gelmeden diğer belirtilere rastlanabilir. El ve ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma hissi, kramp ve yanma gibi şikâyetler de diğer belirtilere eklenebilir. Vücut yapı olarak iki farklı sinir sisteminden meydana gelmektedir. Bu sinir sistemlerinin biri beyin ve omurilikte oluşan merkezi sinir sistemi, diğeri ise bu sinir sistemini cilt, kas ve organlara bağlayan sinirlerden meydana gelen preferik sinir sistemidir. Preferik sinir sistemi, beyin ile kan damarları, organlar, kaslar ve deri arasında iletişim kurmayı sağlar. Beyinden gelen mesajlar motor sinirleri sayesinde vücuda iletilir. Beyne ulaşması gereken sinirler ise duyum sinirleri sayesinde geriye iletilir. Beyinde yer alan beyin sapı ile omurilik üzerinde yer alan hissiyat, güç ve otonomik sinir hücrelerinde meydana gelen işlev bozukluğu preferik sinir ucu iltihabı olarak tanımlanır. Bu alanda yer alan sinir uçları aynı anda birden fazla hücreyi etkileyebileceği gibi tek bir hücrede de etkili olabilir.

Sinir ucu iltihabı birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Diyabet hastalığı sinir ucu iltihabına yol açabilen en yaygın nedenlerden biridir. Şeker hastalığında ayarlanamayan şeker oranı sinir ucu iltihabına yol açabilir. Bunun haricinde yetmezliği, yüksek tansiyon da sinir ucu iltihabına yol açabilecek hastalıklar arasında yer alır. Bazı vakalarda sinir ucu iltihabı kalıtsal olarak da gelişebilir. Kalıtsal sinir ucu iltihabı bebek henüz anne karnındayken uygulanan bazı tetkikler ile önceden tespit edilebilir.

Sinir ucu iltihabına yol açan faktörler nelerdir?
Sinir ucu iltihabına hangi ilaçlar neden olur?

Sinir ucu iltihabı yol açabilene birçok farklı ilaç bulunmaktadır. Antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, cilt hastalıkları için kullanılan ilaçlar, kolesterol düşürücü etkisi olan ilaçlar, idrar söktürücü ilaçlar, yüksek tansiyon ilaçları sinir ucu iltihabına yol açabilecek ilaçlara örnek olarak verilebilir.

Sinir ucu iltihabı belirtileri nelerdir?

Sinir ucu iltihabı sinsi bir şekilde yıllarca herhangi bir belirtiye yol açmadan seyredebileceği gibi bir anda da ortaya çıkabilen ciddi bir hastalıktır. Hastalık uzun yıllarca fark edilmeden ilerlediğinde sinir sistemini çökertebilir. Başlangıç aşamasında uyuşukluk, güç kaybı, sinir hücresi ağrısı ile kendini gösterebilir. Şikâyetler kol ve bacaklarda yaygınlaşmışsa motor sinir sistemi ile alakalı bir sorunun varlığını gösterir. Yürüme anında zorlanma, kas krampları, yorgunluk hissi ve titreme gibi belirtiler yaşanabilir. Kollarda ağırlık hissi, güç kaybı, parmaklarda uyuşukluk yaşanabilir. Eğer hasar kulak sinirleri ile alakalı ise kulak ağrısı, vücut genelinde yanma hissi, tembellik gibi belirtiler yaşanabilir. Titreme, batma hissi, diğer belirtiler arasındadır. Bu belirtiler genellikle gece saatlerinde görülür. Bazı vakalarda vücutta hareket kısıtlılığı, pozisyon bozukluğu, denge kaybı, yana eğilme de görülebilir. Otonomik olarak yaşanabilecek belirtiler ise baş dönmesi, ishal, kabızlık olarak sıralanabilir.

Sinir ucu iltihabı tanısı nasıl konulur?

Sinir ucu iltihabı tanısında doktor ilk olarak hastanın tıbbi geçmişini sorgular. Sorgunun ardından bazı tetkikler ve analizlere ihtiyaç duyulur. Uygulanan testlerin sonucunda şayet sinir ucu iltihabı için tanı koyulamamışsa nörolojik testler, immünoloji ve akciğer filmine ihtiyaç duyulur. Beraberinde EMG ve sinir alışmaları takip edilir. Bu testler sayesinde sinirlerde meydana gelen anormallikler tespit edilir.

Sinir ucu iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Sinir ucu iltihabında uygulanacak tedavide amaç iltihaba yol açan etkeni ortadan kaldırmak, hastanın şikâyetlerini azaltmaktır. Sinir ucu iltihabı birçok nedenden dolayı oluşum gösterebileceği için tedavi nedene yönelik yapılır. İlaç tedavisi, antibiyotik kullanımı, vitamin takviyesi gibi tedavilere başvurulur. Eğer hastalık alkol nedeniyle meydana gelmişse alkol tüketimi yasaklanır. Hastalık nedeniyle ortaya çıkan ağrıları kontrol altına almak ve hastalığı tedavi edebilmek için ilaç tedavisinin aksatılmaması gerekir. Eğer vücutta güç kaybı, his kaybı gibi şikâyetler varsa fizik tedavi uygulanır. İyileşme süresi hastalığın boyutuna, yayılımına göre değişebilir. Sinir ucu iltihabında tedavinin çabuk ve başarılı olması için erken tanının önemi büyüktür. Eğer hastalık başlangıç aşamasında fark edilerek tedaviye başlanmışsa basit tedaviler ile kontrol altına alınabilir. Ancak hastalık ilerlemişse daha ciddi ve tedavi edilemeyecek problemler yaşanabilir.
" } ] }