{ "title": "Sinir Uçları", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Sinir-Uclari-48.jpg", "date": "21.01.2024 14:27:47", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Sinir uçları: Duyu ile devinim uyarılarını beyinden organlara, organlardan da beyne ileten beyazımsı teller ve bu tellerin oluşturduğu demete sinir diyoruz. Periferal sinir sisteminin duygu ya da motor sinirlerinin periferal bir organda sonlanan dallanmış ucuna da sinir ucu denir.

Sinir ucu iltihabı: Nöropati adıyla bilinir. Nöronların yani sinir hücrelerinin hasar veya zarar görmesidir. Bunların sonucunda hastanın vücudunda kızarıklık, kaşıntı, ciltte döküntü gibi durumlar görülür. Tüm bu belirtiler bir anda görülmeyebilir. Vücudun bazı bölümlerinde kıramp, yanma, uyuşma ve karıncalanma gibi olaylar görüldüğü anda sinir iltihabı olabileceğini düşünebiliriz. Vücudumuzda iki sinir sistemi bulunmaktadır. Bu sistemlerden birisi beyin ve omurilik arasında bulunan merkezi sinir sistemi, diğeri merkezi sinir sistemini kaslara, cilde ve organlara bağlayan, periferik sinir sistemidir. Periferik sinir sistemi; beyin ile damarlar, organlar deri ve kaslar arasındaki köprüyü kurar. Beynin verdiği komutları sinirlere iletir. Beyine yollanacak bilgiler de duyum sinirleri ile geri bildirilir. Beyinde bulunan beyin sapıyla omurilikte bulunan hissiyat, kuvvet ve otonomik sinir hücrelerinin yapısındaki bozukluk, periferik sinir iltihabı olarak bilinir. Bu bölgedeki sinir uçları hücreleri hep beraber etkilenebilecekleri gibi tek tekte etkilenebilmektedirler. Sinir ucu iltihabına neden olan hastalıkların başında; şeker hastalığı gelmektedir. Sinir ucu iltihabı sinirleri ve organları olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Sinir ucu iltihabı kalıtsal da olabilmektedir.

Sinir ucu iltihabının sebepleri nelerdir?

İlaç kullanımları, alkol bağımlılığı, kurşun zehirlenmesi, uçucu endüstriyel ajanlar, kurşun cıva arsenik gibi ağır metallerin olumsuz etkileri, yapıştırıcı madde solunması, toksik maddelere maruz kalma, Hiv, sifiliz, difteri, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, kanser, tiroit problemleri, vitamin eksikliği, metabolik bozukluklar diyebiliriz.
" } ] }