{ "title": "Sinir Testi", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Sinir-Testi-86.jpg", "date": "21.01.2024 01:11:23", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Sinir testi, sinir testi vücuttaki sinir ve kasların elektriksel yöntemle gözlenmesidir. Hastanın rahatsız olmayacağı biçimde doğrusal elektrik akımı kullanarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonlarının ölçülmesi sağlamaktır. Sinir testi incelemesinde hastaya farklı testler uygulanabilir. En çok yapılan testler “sinir ileti çalışmaları” ve “iğne sinir testleridir\". İğne sinir testinde kaslar elektrik uyarımı verilmeden, iğne aracılığıyla gözlemlenmektedir. Sinir ileti çalışmalarında ise cilt üzerine yapıştırılan uyarıcı elektrotları sinirlerin belirli noktalarına verilen elektrik uyarıları ile bu sinirlerdeki sinyaller ortaya çıkarılmaktadır. Bu sinyaller deri üzerine yerleştirilen kayıt elektrotları ile kaydedilmektedir. İğne sinir testinde ise iğne elektrot ismi verilen özel bir kayıt elektrotlarının kas dokusu içine sıkıştırılması ve kas lifleri üzerinde elektriksel sinyallerin kayıt altına alınması amacıyla yapılır. Kas liflerinin hafif ve güçlü kasılmaları esnasında ürettikleri sinyaller değerlendirilmeye alınır. Böylelikle saptanan hastalığın vücudun neresinde olduğuna veya yaygın bir hastalık durumunda hastalığın yaygınlık derecesine ilişkin bilgiler elde edilir.

Sinir testi öncesindeki hazırlıklar

Sinir testi tetkikine tok karınla gelinmesi gerekmektedir aç karınla gelmesi durumunda kan şekeri düşme ihtimali vardır ve kan şekeri düştüğü durumlarda tetkikten tam olarak sonuç alınmayabilir bu yüzden tok karınla teste katılmak uygun olacaktır. Test sırasında kollarınızın dirsek üstüne, bacaklarınızın ise diz üstüne kadar sıyrılarak açılması gerekmektedir. Bazı durumlarda iç çamaşırlarınız kalacak şekilde soyunmanız istenilebilir. Bu sebeple kolayca çıkarıp giyebileceğiniz bol giysilerle gelmeniz uygun olacaktır. Yapılacak testlerde derinizin elektriksel iletkenliği önemli olduğu için cildinize krem veya benzeri maddeler sürmemeniz ve cildinizin tozlu, yağlı, kirli olmaması gerekmektedir. Bu sebeple çekim öncesi duş alarak gelmeniz tavsiye edilir. Test esnasında, eğer varsa, ilgili bölgelerdeki sargı, bandaj gibi örtüleri açmanız gerekebilir. Bazı durumlarda sizden önceki hastanın işlemleri beklenenden daha uzun süre alabileceği için, size verilen randevu saatinden itibaren yaklaşık 30 dakika kadar daha beklemeniz gerekebilir.

Sinir testi hangi hastalıklar için uygulanır?
Sinir testi nasıl yapılır?

Sinir iletim ölçümü: Sinir testi ölçümü kol, bacak ya da diğer vücut kısımlarında testi yapacak doktor tarafından seçilen bazı sinirler, deri üzerine yerleştirilen bir elektrot aracılığıyla elektrik akımı verilerek uygulanır. Verilen elektrik akımı yüksek voltajlı olmakla birlikte (100-110 volt kadar) saniyenin binde birinden daha kısa sürmektedir ve zararsızdır.

Kasların incelenmesi: İğne biçimdeki bir elektrot kol, bacak ya da diğer vücut kısımlarında seçilen bir kas içine yerleştirilerek kastaki elektriksel aktivite incelenmeye alınır. Bu iğne ile elektrik veya ilaç verilmez, kasların istirahat ve kasılma sırasındaki sinyallerini kaydeder. Her bir kasın incelenmesi birkaç dakika sürmektedir, bu süre içinde iğne kas içinde tutulur. Bu inceleme tamamıyla zararsız ve ağrısız bir yöntemdir iğne batırıldığı sırada çok hafif bir ağrı oluşabilir.

" } ] }