{ "title": "Sinir Sisteminin Bölümleri", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/sinir-sisteminin-bolumleri.jpg", "date": "20.01.2024 00:13:41", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Sinir Sisteminin Bölümleri, Çevredeki duyguları algılayan, birtakım bilgiler elde eden ve bu bilgileri analiz eden, vücudun içerisindeki hücreler sayesinde alınan bilgileri vücudun değişik yerlerine iletimini gerçekleştiren, organlarımızın ve kaslarımızın hareketlerini düzenleyip yönlendiren sistem sinir sistemi olarak adlandırılır.

Sinir sisteminin bölümleri

Sinir sistemi merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olarak iki bölümde incelenebilir. Bu bölümler kendi içlerinde de ayrı bölümlere ayrılırlar. Sinir sisteminin her bir bölümünün görevleri farklıdır.

Merkezi sinir sistemi

Merkezi sinir sistemini oluşturan en önemli organ beyin olmakla beraber beyincik omurilik merkezi ve omurilik soğanı da merkezi sinir sistemini oluşturan diğer organlar arasında sayılabilir. Merkezi sinir sistemi sinir sistemini yönetilen ve denetleyen bölümüdür.

Kafatası ve omurga içindeki sinir organlarından meydana gelir.

Merkezi sinir sistemi, sinir sisteminin en büyük bölümünü oluşturur. Çevresel sinir sistemi ile davranışların kontrol edilmesini sağlar.

Beyin

Kafatasının içinde yer alan en büyük sinir organıdır. Yapısı girintili çıkıntılıdır ve iki yarım küreden meydana gelmektedir. Beyin ile kafa tası arasında yer alan zar beyni dışarıdan gelen darbelere karşı korumakla görevlidir. Beynin içerisinde birçok sinir hücresi yer alır.

Beyin içerisinde sinir sistemi
Beyincik: Beyine benzer ve yapısı beyine göre daha küçüktür. Kafatasının arka tarafının alt kısmında yer alır ve iki yarım küreden meydana gelir. Beyincik, beyin, iskelet kasları ve iç kulak ile bağlantı oluşturur.

Beyincik sayesinde vücutta
Omurilik: Düz bir yapısı vardır ve sırt bölgesindeki omurganın içerisinde yer alır. Vücut organları ve kafatası organları ile bağlantı oluşturur.

Omurilik sayesinde vücutta
Omurilik soğanı: Boyunun üst kısmında bulunur ve soğana benzeyen bir yapısı vardır.

Omurilik soğanı sayesinde vücutta
Çevresel sinir sistemi

Vücuda ağaç kökü gibi dağılan sinir liflerinden meydana gelen çevresel sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ile vücut organlarının arasındaki sinirsel iletişim ile görevlidir.

Sinirler vücuttan aldıkları sinyalleri beyine iletiler. Vücudun dışında ya da içinde oluşan ve vücutta bazı etkenlere neden olan kimyasal, biyolojik ya da fiziksel tepkiler uyarı olarak tanımlanır.

Uyarılar vücudumuzda duyu organlarımızda bulunan hücreler sayesinde aktarılır. Aktarılan uyarılar vücutta bulunan sinir hücreleriyle merkezi sinir sistemine ulaştırılır. Bu uyarılar sinirlerde bazı elektriksel ve kimyasal farklılıklara neden olur. Bu farklılıklar uyartı mesajı ile tanımlanır. Uyartı mesajları merkezi sinir sistemine ulaştırılır ve beynimiz gelen bu uyartı mesajlarını analiz ederek buna karşılık bir cevap oluşturur ve sinirler aracılığıyla organlara ulaştırarak gelen uyarılara karşı tepki verir.
" } ] }