{ "title": "Sinir Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/sinir-sistemi-hastaliklari.gif", "date": "21.01.2024 02:47:17", "author": "Mehmet", "article": [ { "article": "Sinir sistemi omurilik, beyincik, beyin ve kafa içerisinde bulunan sinirler vücudun hareket sistemini yönetir. Beyin vücudun yönetimini ve hareket sistemini bu sinirler sayesinde yapılar. Sinir sisteminde oluşan en ufak bir rahatsızlık veya hastalık vücudu olumsuz yönde etkiler. Bu hastalık fonksiyonel veya yapısal olarak da ortaya çıkabilir. Sinir sistemi üç ana bölümden oluşur otonom sinir sistemi, periferik sinir sistemi ve merkezi sinir sistemidir. Bu sinir sistemlerinin uğradığı hastalıklar sinir sistemi hastalıkları diye bilinir. Sinir sistemlerinde bulunan hücreler diğer organlarda bulunan hücrelere benzemez, sinir sistem hücreleri çok hassas ve narin oldukları için kendisini yenileyemezler. Sinir sistemi hastalıkları travma, zehirlenme, iltihaplanma sonucu oluşabildiği gibi bazen de doğuştan kaynaklana biliyor.

Sinir sistemi hastalıkları belirtileri nelerdir?

Fizyolojik veya psikolojik olarak kendini gösteren sinir sistemi hastalıklarının ortaya çıkan belirtilerine sendrom adı verilir. Fizyolojik olan sinir sistemi hastalıkları psikolojik olarak da hastayı etkileyebilir. Sinir sistemi hastalıkları insanların yapısına psikolojik savunma sistemine bağlı olarak farklı şekillerde veya şiddette ortaya çıkabilir. Genel olarak bakıldığında nörotik veya psikolojik olarak ortaya çıktığı görülür. Bu hastalıkların belirtileri arasında bayılma, uyuşma karıncalanma, hafıza kaybı gibi olumsuz etkenlerin yanında düşünce bozukluğu, sarsılma, konuşma zorluğu gibi belirtileri de görülebilir. Sinir sistemi hastalıkları tedavisi oldukça zaman alabilen veya tedavisi mümkün olmayabilen birçok hastalığa neden olabilmektedir.

Sinir sistemi hastalıklarından bazıları şunlardır

Felç geçirmek; Felç geçiren kişi sinir sisteminde meydana gelen bir bozukluktan dolayı kas kuvvetinin zayıflaması ve gücünü kaybetmesi felç geçirmesine sebep olabilir. Hareket sistemini yöneten sinirlerin zedelenmesi veya kopması halinde bu organlara hareket kontrolü veren sinirler iletişim bağlantısını kaybeder bu nedenden dolayı hareket kesilir bu duruma felç veya inme de denir. Kaslar komut alamadığından dolayı da hareket edemez.

Menenjit hastalığı; Kafatası içerisinde bulunan beyin zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve erken tedavi edilmediği takdirde ölüme kadar götürebilir. En fazla çocuk yaşlarda rastlanılan bu hastalığın belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı yüksek ateş iştahsızlık halsizlik ense ağrısı veya ensede sertleşme kusma parlak ışığa bakamama bilinç kaybı gibi belirtileri de yanında getirmektedir. Sinir sistemi rahatsızlığına bağlı olarak görülen bu hastalık tedavisine erken teşhis konulduğu takdirde tedavi edilebilmesi mümkündür.

Akıl hastalığı; Sinir sisteminin çökmesi sonucu oluşan bir hastalık olup normal davranış ve hareketlerin dışında gelişen bir davranış bozukluğudur. Bu hastalık sinir sisteminde oluşan rahatsızlıklar neticesinde gelişir ve farklı düşüncelere veya düşünmeden hareket etmeye zorlar.

Kuduz hastalığı bu hastalık ekseriyetle hayvanlardan insanlara bulaşan bir rahatsızlık olup virüslerin etkisiyle sinir sistemine zarar verir. Erken tedaviye başlanmaması ölüm ile sonuçlanabilir.

Sara hastalığı; bu hastalık beyin hücrelerinin bir anlık bilinç kaybına uğraması sonucu görülür ve ülkemizde de 1000 kişide 1 kişide ye rastlanacak oranda görülmektedir. Kasılma, ağızdan köpük çıkarma ve hareket bozukluğu gibi durumlara neden olabilir.

Parkinson hastalığı; Sinir sistemi hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık istemsiz titreme, sarsılma gibi belirtileri olup sinapsların mesajının beyine ulaşamaması sonucu görülür.
" } ] }