{ "title": "Sinir Sıkışması Ameliyatı", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/sinir-siskismasi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 21:58:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sinir sıkışması ameliyatı, sinir sıkışması hastalarda gece uyandıracak şekilde ağrılara neden oluyorsa, uzun süredir devam ediyorsa, eşyaları tutamama gibi yakınmalara neden oluyorsa, mutlaka ameliyata karar verilmesi gerekir. Ameliyattan sonra hastanın elini bir süre kullanması sakıncalı olduğundan, gerekli düzenlemeler yapılarak geciktirmeden ameliyata alınması gerekir. Hastanın gündelik işlerini yapabilmesi için, iki el birden ameliyata alınmaz. Bir elin iyileşmesinden sonra diğeri ameliyat edilir. Bu iki operasyon arasında 2-3 ay ara olmalıdır.

Sinir sıkışması ameliyatı nasıl yapılır?

Operasyonda hastanın koltuk altında bulunan sinirlere iğne yapılarak, kolun tamamı uyuşturulur. Bu yöntemle hasta ağrı duymadan, fazla ilaç yüklemesi olmadan operasyon yapılır. Risksiz bir uyuşturma olduğundan oldukça sağlıklıdır. Ameliyat tamamlandıktan sonra da hastalar yaklaşık 6-8 saat rahatsız edici hiç ağrı hissetmezler. Kol uyuşturulduktan sonra, koldaki kan akımının kesilmesi için turnike denilen alet takılır. Bu yüzden ameliyatta kanama olmadan, rahat bir operasyon yapılıyor. Hastanın avuç içiyle el bileği arasındaki bölgede yapılan kesiyle, medyan sinirin geçtiği tünele ulaşılır. Tünelin çatısını meydana getiren ve kalınlaşmış olan bağ serbest hale getirilir. Eğer sinir sıkışması daha ileri aşamadaysa, kalınlaşmış sinir kılıfının mikroskop altında serbestleştirilmesi gerçekleştirilir. Bu sayede sinire olan baskı ortadan kalkar. Hastanın birinci parmağını avuç içine yakınlaştıran kaslara dal verilir ve onların uyarılmasını sağlayan sinir dalı gevşetilir. Bu uygulama yapılmadığı takdirde, hastanın yaşadığı sıkıntılar geçmez. Hastanın hastaneden taburcu edilmesi sorun yoksa aynı günde olur. 2-3 gün pansumanla takip edilen hasta, ağrılara dayandığı işlerini yapabilir. Parmak hareketlerini yapmayı ise ihmal etmemelidir.

Kapalı yöntemle sinir sıkışması ameliyatı nasıl yapılır?

Eğer hastanın durumu uygun olursa, sinir sıkışması ameliyatı kapalı yöntemle yapılabilir. Bu operasyonda el bileği ve avuç içinden açılan deliklerden bazı özel aletler sokulur ve içeriye kamera sistemi konur. Kamera sayesinde içeride kalınlaşan bağ görüntülü şekilde kesilir. Bu ameliyatın oldukça deneyimli doktorlarca yapılması gerekir. Nedeni operasyonda hata yapma olasılığının yüksek olmasıdır. Sinir sıkışması ameliyatının kapalı yöntemle yapılmasının dezavantajı ise tünelin sıkışmasına yol açan bir etkenin zor teşhis edilmesidir. Bunun yanında sinirin sıkışmasına neden olan kılıfın gevşetilmesi ile sinirin ilk parmağı uyaran kısmının gevşetilmesinin yapılamamasıdır. Sağladığı avantaj ise bölgedeki yumuşak dokunun hasarının az olması ve iyileşmenin daha kısa sürede gerçekleşmesidir. Bazı kişilerde yapı gereği sinirlerdeki dallanma farklı bölgede olabilir. Eğer ameliyatta bir hata yapılırsa, bunun telafisi çok zor olabilir.

Sinir sıkışması ameliyatından sonra iyileşme süresi

Ameliyattan sonra hastaların çoğunluğu tamamen iyileşebilir. Ancak ileri derecedeki sıkışmalarda bazı belirtiler kaybolmaz. Hastalarda daha ilk gecede uyuşukluk sorunu ortadan kalkar. Ancak his kaybı ve kuvvet kaybı sorunları 6 ay kadar devam edebilir. Bu hastalarda eğer kas ermesi varsa, bunların geri kazanımı mümkün olmaz. Bunlar dikkate alınarak, sinir sıkışması bir an önce tedavi edilmelidir. Böylece kalıcı hasarlar engellenmiş olur. El bileğinde ameliyattan sonra sertlikler olabilir. Bunun için uygun kremlerle masaj tatbik edilmelidir. Ağrıya dayanıldığı sürece işlerin yapılmasına engel yoktur. Pansuman alanı küçüldükçe el daha rahat hareket ettirilebilir. Ancak yaranın kirlenmemesi ve pansumanın ıslatılmaması gerekir. Raht bir işte çalışanlar daha kısa sürede işbaşı yapabilir. Ancak ağır işte çalışanlar dikişler alındıktan 15-20 gün sonra işbaşı yapabilir. Bu sürede elin suya sokulmaması gerekir. Ayrıca sigara içilmemeli, çay, kahve mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.
" } ] }