{ "title": "Sinir Damarları", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Sinir-Damarlari-35.jpg", "date": "21.01.2024 18:50:27", "author": "Burcu ÖZÇELİK DURU", "article": [ { "article": "
Sinir Damarları, kılıftan oluşan uzantısal hücre yapıları olarak bilinir. Vücudumuzda bulunan bu damarlar kollar halindedir. Sinirlerin üstüne baskı uygulanır veya hızlı bir çarpma alınırsa sinir damarları zedelenmesi meydana gelir. Merkez sinir sisteminden (Tümbeyin ve omurilik) çıkan sinir teli kolları sinir olarak adlandırılırlar ve bedenin her yerine dağılırlar. Bazı sinirlerse çevreden alınan (Deri, kas, iç organlar) uyarıları merkez sinir sistemine getirir, bunlar da duyu sinirleri ya da getirici sinirler olarak adlandırılır. Duyu nöronlarının kolları üstünde hücre kümeleri gözlenir. Omurilik sinir düğümleri adını alan bu kümeler dış uyarılar için tıpkı bir yeniden iletim ara istasyonu işlevini yürütürler. Kaslara gönderilen uyarılar hareket nöronlarından geçer; bu uyarılar merkez sinir sisteminden omurilik sinir düğümlerine ulaşmadan kaslara ulaşırlar. Sinir Damarları hücreleri birbirleriyle bağlantıdadırlar ve sinir yollarını oluştururlar. İki sinir hücresindeki bağlantı sinaps aracılığıyla sağlanır; sinaps, bir hücrenin silindirekseninin bitimiyle bir başka hücrenin protoplazma uzantıları ve hücre gövdesi arasındaki eklemlerdir. Sinaps açıp kapayıcı bir anahtar görevini yapar.

Sinir Damarlarının Zedelenme Neden Olur?

Sinir damarları diğer adıyla sinir telleri vücudumuzda kollar halinde bulunur. Sinirlerin üzerinde aşırı ağırlık uygulanır ya da sinirlere aşırı basınçlı bir çarpma gelirse sinir damarlarında zedelenme olur. Böyle bir durumda çarpma alan bölgede uyuşma ve karıncalanma meydana gelir. Bunun sonucunda kısa süreli ya da çarpmanın şiddetine göre uzun süreli hissizleşme meydana gelir. Yaralanmalar ve kiloda sinir damarlarının zedelenmesine neden olur.

Sinir Damarı Zedelenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir damarları zedelenmesi belirtilerini taşıyan kişilerin fizik tedavi doktoruna başvurmaları gerekmektedir. Rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka fizik tedavi uzmanından yardım almaları gerekmektedir. Doktorunuz tarafından verilen kas gevşetici ve ağrı kesicilerin aksatılmadan düzgün bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Doktorunuz ortopedik yatak kullanılması ve birtakım fiziksel hareketler yapmanız için öneride bulunacaktır. Bunların düzenli olarak yapılması ihmal edilmemelidir.
" } ] }