{ "title": "Psikolojik Sinir Hastalığı", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Psikolojik-Sinir-Hastaligi-29.jpg", "date": "19.01.2024 02:45:23", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "
Psikolojik Sinir Hastalığı, Sinir hastalıkları bilindiği üzere birçok sebepten ötürü kendisini gösterebilir. Her ne şekilde olursa olsun bu sorun hastalarda çok ciddi problemlere ve travmalara sebep olmaktadır. Yaşanan olumsuz durumlara karşı hastaların birtakım önlemler alması gerekmektedir. Özellikle de sinir hastalıkları gibi hassas bir konu için mutlaka Uzman bir destek alınması şarttır. Meydana gelen sinir hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ileride oluşabilecek sorunların da önüne geçmek adına oldukça önemli bir husustur. Zira sinir hastalıklarının birçok sebebi bulunmaktadır.

Psikolojik sinir hastalığı genellikle hastaların yaşamış olduğu uzun süreli duygu durum bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Kişi aşırı stres, endişe ya da kaygı gibi sorunları aşırı derecede kendisine sorun etmesi halinde bu sorun ile karşılaşması mümkündür. Bu durum beraberinde psikolojik sinir hastalıklarının oluşmasına sebep olmaktadır. Yaşanan sinir problemi durumu yalnızca hastanın fizyolojik olarak yapısını etkilemez. Bu durum aynı zamanda kişini uzun süreli olarak psikolojik sıkıntılar yaşamasına neden olmaktadır. Bu sorunlar kişide kronik bir hal alabilir. Yani psikolojik sinir hastalığı için kronik bir hal alması oldukça tehlikeli bir durumdur. Kişi hayatında atlatamadığı bir olaydan ötürü kısa süreli sarsıntı ve travma halinde kurtulması oldukça zordur. Bu durum kendisini sık sık hatırlatabilir. Akabinde ise uzun süreli psikolojik sinir hastalıklarının kendisini göstermesi mümkündür.

Psikolojik Sinir Hastalığı Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Psikolojik sinir hastalığının temelinde kişini hayatında meydana gelen birtakım ani şoklar, travmalar ya da bilinç dışına atmış olduğu ancak bir türlü baş edemediği sorunlar gelmektedir. Tüm bu sorunlar ise kişide hem fizyolojik açıdan ve hem de psikolojik olarak problem yaşamasına neden olabilir. Kişi sürekli olarak kendisini tedirgin hissedebilir. Hiç olmadık zamanlarda karşısına çıkan ve basit bir şekilde çözülmesi mümkün olan sorunlara karşı aşırı tepki gösterebilir. Herhangi bir problemin çözülmesi noktasında kendisini sürekli olarak bir gerilim halinde hissedebilir. Kişi üzerinde ağır bir baskı olduğunu ve bu durumun çözümü için ise kaçma denilen tepkiyi gösterebilir. Kaçış durumu ise kendisini sinirlilik hali ile göstermektedir. Psikolojik sinir hastalığı genel itibari ile kişinin aşırı stres, kaygı, endişe (Anksiyete sorunu), gerilim ve aşırı tedirginlik yaşaması halinde göstermektedir.

Bu durumun belirtileri ise kişide aşırı terleme, el ve ayaklarda titreme oluşması ve çarpıntı şeklinde kendisini göstermektedir. Kişinin başına kötü bir şey gelmesinden korkması, komik duruma düşeceğini düşünmesi ya da rezil olacağını düşünmesi bu sorunun daha da şiddetlenmesine neden olur. Bu sebepten ötürü de kişi aşırı sinirlilik hali ile tepkiler vermeye başlar.

Psikolojik Sinir Hastalığı İçin Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Psikolojik açıdan sinir rahatsızlıklarından herhangi birine yakalanan bireylerin mutlaka Uzman bir destek almaları gerekmektedir. Bu Uzman destek ise bir psikolog ya da psikiyatra gitmesi ile ancak çözülebilir. Varsa eğer doktorunun vermiş olduğu ilaçları düzenli bir şekilde alması gerekmektedir. Sosyal yaşamında da bu sinirlilik halini kontrol etmelidir. Kişi yaşamış olduğu psikolojik sinir hastalığı sorunu ile ilgili olarak mutlaka yediklerine ve içtiklerine de dikkat etmesi şarttır.
" } ] }