{ "title": "Parasempatik Sinir Sistemi", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/parasempatik-sinir-sistemi.jpg", "date": "21.01.2024 16:45:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Parasempatik sinir sistemi, vücuttaki bazı faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, kontrolünün yapılması otonom sinir sisteminin görevidir. Sinir sisteminin iki alt kısmı bulunmaktadır. Bunlardan biri irademizle çalışır, diğeri istem dışı çalışır. İstem dışı yaşamsal faaliyetlerin kontrolünü parasempatik sinir sistemi, istemli olanları sempatik sinir sistemi yani tamamını otonom sinir sistemi yapar. Otonom sinir sistemindeki sempatik ve parasempatik sinirler vücutta dengeyi bozan organları yeniden dengeler. Yani vücudumuz açısından adeta sigorta gibi çalışırlar.

Parasempatik sinir sistemi istem dışı çalışır

Parasempatik sinir sistemi örneğin göze gelen fazla ışık sırasında netliğin yeniden sağlanması amacıyla göz bebeklerinin daralmasını sağlayan uyarıları gönderir. Bu sayede gözde retinanın hasar görmesine engel olur. Loş ışıkta ya da karanlık olduğunda ise sempatik sinirler devreye girerek göz bebeklerini genişletecek uyarıyı gönderir. Bu sayede her türlü ışıkta net görüntünün alınmasını sağlarlar.

Parasempatik sistemde bulunan sinirler, gözyaşı ve tükürük bezlerinin, pankreas, mide, burun gibi diğer organlardaki bezlerin gerektiğinde daha fazla salgı yapmasını uyaran özelliğe sahiptir. Salgıların fazla olması ya da dengenin bozulmaya başlaması durumunda ise kanalların büzülmesi ve salgının azaltılmasını sağlarlar. Akciğerlerin işlevini yapması ve korunması da bu sayede sağlanır. Sempatik sistemin havanın daha fazla girmesi için bronşları genişletmesi, parasempatik sinir sisteminin ise bronşların tahrip edici maddelere maruz kalması anında bronşları daraltması söz konusudur. Böylece akciğerlerinin bunlardan etkilenmesine engel olunur. Sindirimde besinlerin mideye ulaşması anında parasempatik sinir sistemi uyarısıyla mide damarlarında genişleme olur. Bu sayede mideye daha fazla kan gider. Bağırsakların hareketini sempatik sistem azaltırken, parasempatik sistem arttırır.

Parasempatik sinir sistemi sempatik sinir sistemi ile vücudu koruyan ve kollayan işlevlere sahiptir. Kaslarda gevşemeye, açılmaya neden olur. Bu yüzden özellikle karın bölgesindeki bağırsak düğümlenmesi, bağırsaklarda yırtılma gibi olumsuz etkilerden korunulur. Parasempatik sinir sistemi olmasaydı boşaltım sisteminde idrar torbasında biriken idrarla böbrekler zarar görebilirdi. Böbrek fonksiyonlarının bozulması böbrek kaybıyla neticelenebilir. Bunlar gibi vücuttaki pek çok işlevde istem dışı devreye girerek, yaşamsal faaliyetlerin kontrollü bir şekilde yürütülmesini sağlayan parasempatik sinir sistemi sağlıklı olmanın önemli bir unsurudur.
" } ] }