{ "title": "Omuzda Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/omuzda-sinir-siskismasi.jpg", "date": "19.01.2024 13:31:57", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Omuzda sinir sıkışması, omuz bölgesinde bulunan sinir çevresindeki dokular üzerine aşırı baskı uygulanması sonucu yaşanan bir sağlık sorunudur. İncinme, zarar görmüş kemikler ya da dokuda meydana gelen şişlikler nedeniyle oluşabilir. İncinmelere neden olabilecek bazı sebepler vardır. Kıkırdak doku ya da kemiklerde oluşan incinmeler omuz incinmesine yol açabilir. Ancak omuzda sinir sıkışması daha çok bağ doku ve kaslarda oluşan incinmelerden kaynaklanır.

Omuzda sinir sıkışması belirtileri nelerdir?
Omuzda sinir sıkışması neden olur?

Obezite: Obezite sinir sıkışması riskini arttıran bir etkendir. Vücudun fazla ağır olması sinirlere aşırı baskı uygular ve devamında sinir sıkışması yaşanabilir.

Büyük göğüsler: Özellikle göğsü büyük olan kadınlarda sinir sıkışmasına daha fazla rastlanır. Bu kadınlarda genetik olarak sinir sıkışmasına yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Duruş bozukluğu: Özellikle obezite olan kişilerde bir de duruş bozukluğu varsa sinir sıkışma ihtimali daha fazladır.

Gebelik: Gebelik döneminde alınan kilolar nedeniyle yaşanabilen ağırlık sinir ve sinir yollarına fazla baskı uygulanmasına neden olabilir. Bu baskı nedeniyle gebelerde sinir sıkışmasına daha fazla rastlanır.

Hastalıklar: Bazı hastalıklar sinir sıkışması riskini arttırabilir. Özellikle romatoid artrit hastalarında sinir sıkışması riski daha fazladır. Bunun haricinde kemik çıkığı, osteoartrit hastalığı da sinir sıkışmasına yol açabilir.

Kalpal tünel sendromu: Karpal tünel sendromu sinir sıkışmasına yol açabilen en yaygın nedenlerden biridir. Daha çok gebelik döneminde olan kadınlarda görülür. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere nazaran çok daha fazladır.

Omuzda sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Yaşanan şikâyetler doğrultusunda doktora başvurulduğunda doktor öncelikli olarak hastanın tıbbi geçmişini araştırır. Kolun hareket kabiliyetini ölçmek için bazı tetkikler isteyebilir. Beraberinde bazı kol egzersizleri ile kolun hareketini ölçer. Sinir sıkışmasına neden olabilecek başka bir sağlık sorunun varlığını öğrenmek için MR ve kan tetkikleri yapılır. Omuzda sinir sıkışması tedavisi için;

Egzersiz: Sinir sıkışması teşhis edildikten sonra yaşanan ağrı ve diğer belirtileri azaltmak amacıyla uygulanabilecek bazı egzersizler vardır. Bu egzersizler sayesinde hem sinir sıkışması önlenebilir hem de yaşanan şikâyetler azaltılabilir.

Çene uzatma: Çene ağır hareketler ile göğse ve sağ tarafa doğru uzatılarak pozisyonda 10 saniye kadar beklenir. 10 saniye sonra rahat bir nefes alındıktan sonra aynı hareket sol tarafa doğru tekrarlanır. Hareket her iki taraf için 5'er defa tekrarlanır.

Omuz silkme: Çene hareketinden sonra kollar yan tarafa serbest olacak şekilde bırakılır. Omuzlar çeneye doğru yaklaştırılır. Daha sonra omurga ileri ve geri hareket ettirilir. Hareket 15 defa olacak şekilde tekrarlanır. Her bir hareket arasında 30 saniye ara verilir.

Bank hareketi: Omuz silkme hareketinden sonra bank hareketine devam edilir. Bir oklava ile hareket kolaylıkla yapılabilir. Düz bir zemine uzanılarak oklava omuz hizasında tutulur. Kollar tamamen düz bir pozisyon alana kadar oklava yukarı kaldırılır. Hareket 15 defa tekrarlanır ve her tekrar arasında 30 saniye ara verilir.

Tıbbi tedavi: Sinir sıkışması için iboprofen tarzı iltihap sökücü ilaçlar kullanılabilir. Bu tür ilaçlar sinir etrafında iltihap nedeniyle oluşan şişliğin inmesine yardımcı olur. Yaşanan ağrı çok şiddetliyse ve bu tarz ilaçlar ile ağrı kontrol altına alınamamışsa doktor bölgeye enjeksiyon uygulayabilir. Uygulanan her türlü tedaviye rağmen sinir sıkışması tedavi edilememişse cerrahiye geçiş yapılabilir.
" } ] }