{ "title": "Omurilik Sinirleri", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Omurilik-Sinirleri-64.jpg", "date": "21.01.2024 10:31:58", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Omurilik Sinirleri, Omurilik sinirleri, omurga adı verilen 33 omur kemiği ve kıkırdaklardan oluşan kanal benzeri bir yapının içinde yer alır. Omurilik sinirleri, merkezi sinir sisteminin en büyük parçasıdır. Omurilik sinirlerinin boyu cinsiyete değişiklik göstermektedir. Omurilik sinirlerinin boyu erkeklerde 45 cm, bayanlarda ise 43 cm kadardır. Ağırlığı da 35 ile 40 gram arasındadır.

Omurilik sinirlerinin başlangıcı omurilik soğanı ile beyine dayanmaktadır. Omurilik sinirlerinin çevresi tıpkı elektrik kablosu gibi üç kat zarla izole edilmiştir. Omurilik, ön ve arka olmak üzere otuz bir çift motor ve duyu sinirlerinden meydana gelmiştir. Omurga ile omurilik sinirleri arasında darbe ya da benzeri olumsuzluklarda zarar görmemesi için beyin omur sıvısı yer alır. Omurilik sinirlerinin ön dalını oluşturan sisteme bağlı altı alt bağ sinir gurubu vardır. Bu bağ sinirleri ve önemli sinir dalları:

Boyun sinir ağı
Kol sinir ağı
Bel sinir ağı
Kuyruk sokumu sinir ağı
Edep sinir ağı
Kortiks sinir ağı
Sayılan sinirler dikkatle incelendiğinde omurilikten çıkan sinirler, insanın tüm hareketlerini sağlamaktadır. Sinirlerin vücuda dağılımı ve fonksiyonlarını yerine getirebilmesi bakımından olabilecek en güzel biçimde yerleştirilmiştir. Oluşabilecek darbelere karşı her ne kadar korunaklı olsa da bazı kazalar sonucu insanların omuriliği ya da omurilikten çıkan sinirler zarar görebilmektedir. Bu olumsuz durum neticesinde de insanların hareketleri sınırlanmakta ya da hareket edememektedirler. Duyuları da böylesi bir durumda zarar görmektedir. Omurganın zarar görmesi omuriliğe de zarar vermektedir. Özellikle trafik kazalarında kemer takmayan bireylerde bu tür zararlar fazlaca görülmektedir. Bu olumsuzluklara karşı bedeni korumak için tedbirler alınmalıdır.

" } ] }