{ "title": "Omurilik Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Omurilik-Sinir-Sikismasi-89.gif", "date": "21.01.2024 09:49:42", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "
Omurilik Sinir Sıkışması, Omurilik, omurların gövdeleri arasında kanalda olan bir yapıdır. Omurgalar boyunda, belde, göğüste ve sakral bölgesinde olmakla birlikte 5 adet farklı grupları bulunur. Bel kısmında 5 tane omur bulunur. Bu bölgede vücudun ağırlığı en fazla oluştuğu omurga bölgesidir. Omurilikte sinir sıkışması, omurların arka tarafında bulunan omurilik kanalı çevrede daralıp, yukarıdan aşağıya içlerinden geçen omurilik farklı derecelerde sıkışması ve bunla beraber yanındaki sinir köklerine yaptıkları baskıya omurilik sinir sıkışması denir. Boyun kanallarında darlıklar olan insanların yarısında kollarında veya boyunlarında ağrı olur. Kanalın daralması ve omuriliğin sıkışmasına bağlı olarak; kollarda meydana gelen kuvvet kaybı, ellerde güç kaybı gibi şikâyetler oluşur. Bacaklarda ise güç kaybı, yürümede zorluklar meydana gelir ve yardım edilmeden yürüyemez hale gelir. Bu insanlar hastalıklarının ilerlemesi halinde idrar tutamaz hale gelirler.

Omurilik Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Belde omurilik sinir sıkışması, yavaş bir şekilde iyileşme gösteren bir rahatsızlıktır. Bunun için ilk baş çok fazla rahatsız etmeyebilir. Ama hastalık ilerlediğinde kişilerin yaşam konforu bozularak, gün içindeki hareketler kısıtlanır. Hastaların en fazla konforunu bozan hareket kısa mesafeler yürüdükten sonra bacaklarda kramplar ve kasılmalar meydana gelir. Zaman içinde bu belirtiler meydana geldikçe mesafeler azalır ve daha sonraki dönemlerde kişilerin ev içerisinde yürüme zamanında bile bacakta kasılmalar ve kramplar gibi sorunlar ile karşılaşılır. Kişilerde omurilik sinir sıkışmaları bel ve kalçada başlayarak bacaklara ve ayaklara kadar yayılarak ağrılara sebep olabilir. Belde omurilik sinir sıkışması olan insanlar, sırtüstü bile yatamazlar. Daha sonraki zamanlarda dik olarak yürüyemezler.

Omurilik Sıkışması Tedavi Nasıl Yapılır?

Omurilik sinir sıkışması ileri seviyeye gelmeyen kişilerde ilaç tedavisi, evde dinlenme ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır. İlaç tedavisinde, ilk önce ağrı kesiciler kullanılır. Epidural enfeksiyon uygulaması da ameliyatsız bir yöntemdir. Bu yöntem ile sinirleri sarmış olan zar tabakası dışından epidural boşluk kısmına kortizon tedavisi uygulanır. Fizik tedavi doktoru ile yapılabilecek fizik tedavi uygulamaları ile ağrıları kesilebilir seviyeye kadar indirmek, kasları da kuvvetlendirip, hareketlerde serbestlik sağlamak amaçlanır. Kişilerde zaman içinde fazla yürüyememe ve bacaklarda kramplar ve kasılmalar oluşur ve bacaklarda güç düşmesi durumunda, kişilerin yaşam konforu azaldığı durumlarda ameliyat ile müdahale yapılması gerekebilir. Ameliyatlar günümüz teknoloji şartları ile ameliyat mikroskopu ile omurilik sinir cerrahisi pratiğinin artması ile daha kolay bir hal almıştır. Ameliyatlarda amaç, omurilikte ki kese ve içindeki sinirlerdeki baskının ortadan kaldırılmasıdır. Omurganın arkasını meydana getiren iki tarafta olan kemikler ve sarı bağ dokusu alınır ve doku rahatlatılır. Omurganın arkasından kemik doku çıkarılır ama iki tarafta da mikroskop altında ameliyat yapılır. İnsanlar ameliyattan sonra bel ağrıları için dikkat eder ve bel ağrısına sebep olacak işlerden kaçınılmalıdır. Bel ağrısını engelleyen iki önemli kısım için, egzersiz programları düzenli yapılarak fazla kilolardan kurtulunmalıdır.

" } ] }