{ "title": "Omurgada Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Omurgada-Sinir-Sikismasi-34.jpg", "date": "20.01.2024 18:21:03", "author": "Nilgün Öztürk", "article": [ { "article": "
Omurgada Sinir Sıkışması, omurilik, omur gövdesinin kanal aralarında bulunan bir yapıdır. Başın altında başlayarak aşağı doğru uzamakta. Omurga 5 farklı grupta oluşmakta; boyun, bel, göğüs ve sakral bölgesidir. Vücutta en önemli omurga bel bölgesinde bulunan 5 adet omurgadır. Bel bölgesinde bulunan omurgalar vücudun bütün ağırlığını taşımakta. Omurgada sinir sıkışması, omurların hemen ardında olan omurilik kanalının çepeçevre daralarak, yukarıdan aşağı içinde geçen omuriliği çeşitli seviyelerde sıkıştırılması ve bunun yanında bulunan sinir köklerinin yaptığı baskıya denir.

Omurgada Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Bel de oluşan omurilik sinir sıkışması oldukça yavaş ilerleyen bir süreçtir. Bu nedenle ilk dönemlerde yakınmalara sebep olabilir. Omurgada sinir sıkışması ilerlediği zaman kişilerin yaşam kalitesi düşer, gün içinde bazı hareketler kısıtlanır. Omurilik sinir sıkışmasının ilk belirtisi, belli bir mesafe yürüdükten sonra kişilerin bacaklarında oluşan kramp kasılma ve batmalardır. Omurilik sinir sıkışmasının ilerleyen dönemlerinde yürüme mesafesi daha az ve yaptığınız bir iki hareketle kramplar kasılmalar daha sık görülür. Omurilik sıkışmasının başka bir belirtisi de kişilerin bel, kalçadan başlayarak bacağa ve ayağa kadar uzanan ağrılardır. Omurgada sinir sıkışması olan hastalar geceleri sırt üstü yatmakta zorluk çekebilir. Omurilikte sinir sıkışmasının son evresi kişilerin öne doğru eğik bir yürüme şekli olur. Bu şekilde yürüme sebebi omurilik kanalının biraz daha geniş tutarak ağrısız rahat hareket etmektir.

Omurilik Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurilik sinir sıkışması ilerlemiş olan kişiler cerrahi yöntem şart değildir. Onun yerine ilk dönemlerde ilaç tedavisi, onun yanı sıra yatak istirahati, spinal enfeksiyonlar ve fizik tedaviye başlanabilir. Omurilik sinir sıkışması tedavisinde, doktor kontrolünde ağrı kesiciler, narlotik grubu ağrı kesiciler kullanılabilir. Epidurel Enfeksiyon tedavisi ise cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi yöntemi sinirleri saran zar tabakası dışında epidural boşluğa doktor tarafında iğne ile kortizon uygulaması yapılmasıdır. Omurilik sinir sıkışmasının fizik tedavisi alabilmesi için uzaman bir hekim muayenesi sonrası, hekim önerileri doğrultusunda fizik tedaviye başlanır.

" } ] }