{ "title": "Nöroloji Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/noroloji-sinir-sikismasi-4868.jpg", "date": "20.01.2024 04:28:36", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Nöroloji Sinir Sıkışması, Sinir sıkışması sinirlerin çevrelerinde bulunan dokulara aşırı derecede baskı yapması sonucu meydana gelir. Sağlık kuruluşlarında nöroloji bölümü ilgilenir. Ağrı, uyuşma ve karıncalanma şeklinde kendini gösterir. Genel nedenleri arasında duruş bozuklukları, uzun süre aynı pozisyonda kalma, aşırı zorlama gibi durumlar gelir. Sinir sıkışması sinirler arasındaki sinyallerin aksaması sonucu meydana gelir. Sinirler ve sinir hücreleri beyinden almış oldukları komutları vücutta bulunan organlara, kollara ve bacaklara taşırlar. Her bir sinirin içinde milyonlarca sinir lifi bulunur. Bu sinir liflerinin görevi sinyalleri beynine ve omuriliğe taşımaktır. Sinyal iletimi elektriksel bir akım ile oluşur. Bu iletişimin aksamaması için sinirlerin sağlam olması gerekir. Herhangi bir nedenden dolayı bu sinirlere uygulanan aşırı baskı sonucu sinirin bütünlüğü bozulursa (Ezici ve delici yaralanmalar, derin kesikler) bu iletişim aksar ya da durur. Bunun sonucu olarak sinirin beslenmesi bozulur ve sinir hücreleri ve lifleri ölür. İletişim görevi olmayan kasların çalışması durur, kuvveti azalır, duyu iletimi azalır.

Nöroloji sinir sıkışması oluşma neden olur?

Vücudun her yerinde görülebilen bir rahatsızlıktır. Sürekli tekrar eden hiç geçmeyen ağrılar şeklinde kendini belli eder. Omurgada oluşan fıtıklar, ameliyat, alçı, kırıkların iyileşme dönemi gibi zamanlarda da ortaya çıkabilir. Hastanın ağrıyan bölgesi aşırı sıcak ve soğuktan oldukça fazla etkilenir. Bazı hastalarda ise terleme bozuklukları oluşabilir. Uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren kişilerin kollarında yaşadıkları ağrı, uyuşma, dirseklerini bir yere çarptıklarında yaşanan elektriklenme hissi gibi durumları göz ardı etmemesi gerekir.

Nöroloji Sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Sinir sıkışması teşhisinde nöroloji uzmanının yapacağı EMG çok önemlidir. Kol, bacak ve diğer vücut kısımlarında yaşanan sorunları tespit edebilmek için elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı ile sinirin sağlamlığı ya da iletimde bir bozukluk olup olmadığı tespit edilir. EMG tetkikleri de iki türlü yapılmaktadır. Bunlardan birincisi sinirlerin incelenmesidir. Bu yöntem ile kol, bacak, vücudun diğer kısımlarında doktorun seçmiş olduğu bazı sinirler, ağrıyan bölgenin deri üzerine yerleştirilen bir elektrot ile elektrik verilerek yapılır. Kasların incelenmesi ise yine aynı şeklide ağrıyan yer tespit edilir ve tek kullanımlık elektrot iğneleri kas içine yerleştirilir. Bu şeklide kasların düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmiş olur. Bu işlemler her zaman nöroloji doktoru tarafından yapılır. EMG testi yapıldıktan sonuca sonuca göre uygun teşhis koyulup hastanın tedavisine başlanır. Hastanın durumuna göre istirahat, fizik tedavi, egzersiz ve ameliyat gibi çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır.

" } ] }