{ "title": "Koldaki Sinir Sıkışması Ameliyatı", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/kolda-sinir-siskismasi-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 08:45:38", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Koldaki Sinir Sıkışma Ameliyatı, Sinir sıkışması çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisidir. Kol üzerinde bir sinir sıkışması olduğu takdirde kol bölgesi hissedilemez ve ciddi anlamda keskin ve yakıcı tarzlı ağrılar gözlemlenir. Bu ağrı sebebi ile kol üzerinde his azalması ve sürekli devam eden uyuşmalar sinir sıkışmasının olduğu bölgede gözlemlenir. Bununla birlikte sızlama hissi de gelmektedir. Bu sızlama hissi ise karıncalanma tarzlı bir histir. Zamanla kol üzerinde omza kadar bu karıncalanma hissi devam ederek bilek ve ellere kadar yayılır önlem alınmadığı takdirde parmaklarda dahi bu sızlama ve karıncalanma hissi fark edilir. Kol üzerindeki bu ağrı ve karıncalanma hissi duygusunda kaynaklı kaslar çok çabuk yorulur ve kas bölgesinde yumuşama hissi görülür. Bazı durumlarda sinirin sıkıştığını hissettiğimizde ağrının dayanılmaz bir hal aldığı gözlemlenmiştir.

Kolda Sinir Sıkışma Neden Olur?

Kol üzerindeki sinir sıkışması genellikle ağır kaldırma ve ani hareketlerden kaynaklıdır. Çok fazla kol gücüne dayalı işler yapan kişilerde bu rahatsızlık oldukça fazla meydana gelmektedir. Koldaki sinir sıkışmalarına erken müdahale edilmez ise iltihaplanma görülür. Bu iltihaplanma sonucunda kol ve kas normal fonksiyonlarını yitirir. Ağrı ve baskıdan zarar gören doku zamanla kıkırdak doku, tendonlar ve kasların ağrımasına neden olur. Ayrıca bazı sporsal hareketlerden dolayı bu sinir sıkışmaları sakatlıklardan kaynaklı olarak görülebilir.

Koldaki Sinir Sıkışma Ameliyatı Öncesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kol sinir sıkışmaları görüldüğü takdirde ameliyat en son çaredir bu nedenle bir kısım tedavi yöntemleri ilk aşamada uygulanır. Koldaki sinir sıkışmaları fizik tedavi, ilaç tedavisi ve istirahat ile rahatlıkla düzelebilir.

Koldaki Sinir Sıkışmalarını Engellemek Amacıyla İstirahat

Kol bölgesi ani harekete ve ağır kaldırmadan dolayı sinir sıkışması olduğu takdirde kola fazla yüklenme yapılmadan dinlendirilir. Böylesi bir durumla karşılaşan kişi kolu sabit tutmalıdır. Böylelikle atel yardımı ile sabit tutulan kol kısa zaman içerisinde toparlayabilir.

Sinir Sıkışmasına Soğuk Terapi Yöntemi

Kol üzerinde oluşan sıkışmadan kaynaklı ağrı zamanla geçmezse bölgesel soğuk terapiler ağrıyı dindirebilir. Bunun için ağrının ve şişliğin olduğu bölgeye buz veya soğuk su torbası koyulur. Bu buz ve soğuk su torbası bir havlu yardımı ile yaklaşık olarak 20 dakika kadar yapılır. Hakeza kimi hastalar üzerinde sıcak komprede faydalı olduğu ve rahatlama hissi uyandırdığı çokça dile getirmiştir.

Koldaki Sinir Sıkışması Ameliyatının Gerçekleştirilmesi

Kol üzerinde oluşan ağrı ve karıncalanma hissi istirahat, fizik tedavi, soğuk ve sıcak su terapisinden bir sonuç alınmadığı taktirde hasta kişi hareketsizlikten kaçınılmalıdır. Dinlenmek yararlı olmakla birlikte bazı durumlarda sürekli olarak hastanın yatak da yatması bölgesel ağrının kaybolmasını engeller bunun için belli aralıklarla yürüyüş yapılmalıdır. Yürüyüşler de fayda etmediği takdir de rahatsızlığın kayropratik etmenlerden yani farklı rahatsızlıklardan gelip gelmediği araştırılır. Araştırmanın sonunda başka bir sorun tespit edilmediği takdir de ameliyat durumu hasıl olur. Uzman hekimler ameliyatı tavsiye temse dahi bazı durumlarda tedaviler işe yaramaz ise koldaki sinir sıkışıklığını engellemek için kola baskı uygulayan sinirlerden baskıyı oluşturan maddeler kas dokusu üzerinden uzaklaştırılır. Ameliyat işlemi gerçekleştikten sonra fizik tedavi hareketleri yapılarak ameliyat sonrası zarar gören doku güç ve esnekliğini kazanır. Ameliyat sonrası oluşacak ağrılar devam ettiği takdirde konu Uzman hekime bildirilerek Uzman doktorun vermiş olduğu ilaç ve fizik tedavileri harfiyen yapılmalıdır.
" } ] }