{ "title": "Kol Dirseğinde Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/kol-dirseginde-sinir-sikismasi.jpg", "date": "19.01.2024 08:14:35", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kol Dirseğinde Sinir Sıkışması, elimizde bulunan kasların çalışması ve duyularımızı hissetmemiz ulnar, median ve radial adlı üç ana sinirle gerçekleşmektedir. Koltuk altı bölgesinde gelen ulnar sinir, dirsek bölümünde iç yan tarafından tünel gibi bir yapıdan geçerek, ön kol tarafına geçmektedir. Elimizin küçük parmağı ve yüzük parmağının his duyusundan, elin parmaklarının hareketinin bir bölümünden sorumlu olan sinirdir. Dirseğimizin iç yanında bulunan ve elimiz ile de hissedebileceğimiz bir tünelden geçer. Dirseğe alınmış bir travmadan ulnar sinir etkilenecek olur ise (Dirsek kırıkları sonrası gibi) sinirde oluşan ödeme bağlı olarak sinir bu tünel içerisinde sıkışır. Bu tabloya kubital tünel sendromu ya da ulnar sinir sıkışma sendromu adı verilmektedir. Ancak zaman zaman ulnar sinirin oluşturduğu bu tablo kalıcı olabildiği gibi, elin parmaklarını ve el bileğini rahatsız eden bir tablo oluşturabilmektedir. Bu durumun uzaması durumunda sinirin üzerinde yer alan koruyucu myelin tabakası, el bileği ve dirseğin hareketleri esnasında sürtünme ile aşınır. Bu durumda, sinirde kalıcı bir hasar oluşması ihtimali demektir. Burada el kaslarında zayıflama, kavanoz açma gibi hareketlerde zorlanma gibi şikâyetler ile ortaya çıkar. Esas şikâyetler sinirin etkili olduğu alan olan elde ve parmaklarda ortaya çıkmaktadır. Hem motor hem his duyusu ile ilgili sorunlar yaşanır.
Kol Dirseğinde Sinir Sıkışması: Erken teşhis kolay tedavi seçenekleri sunacağı için bunlardan herhangi biri mevcut ise hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Hastalığın tanısı koymada mevcut birçok yöntem bulunmaktadır. Hastadan alınan bilgi teşhis için en önemlisidir. Dirsek ile ilgili geçirilmiş bir sorun var ise çeşitli röntgenler istenmektedir. Bunun yanında elin, el bileği kaslarının ve sinirlerin elektriksel yanıtını görmek üzere EMG istenmektedir.

Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri nelerdir?
Cerrahi tedavi: Cerrahi olmayan tedavi ile kas güçsüzlüğü ortadan kaldırılamıyor ise ya da ağrı şikâyetleri sürüyorsa ileri tetkikler yapılarak cerrahi tedavi planlanması gerekebilir. Cerrahide birçok yöntem bulunmaktadır, ancak en sık uygulanan sinirin geçtiği kemiği tünelin arkasından önüne alınması olarak tarif edilebilecek işlem uygulamasıdır. Cerrahi tedaviden sonra rehabilitasyon uygulaması ile elin gücünün tekrar kazanılması sağlanmalıdır.
" } ] }