{ "title": "İşitme Sinirleri", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Isitme-Sinirleri-53.jpg", "date": "19.01.2024 16:08:45", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "
İşitme sinirleri; kulak, sesleri algılayan beş duyu organlarımızdan biridir. Anatomik olarak dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak 3 bölüme ayrılır. Kulağın her bir bölümü özel bir amaçla sesi algılamak için çalışır. Dış kulak ses dalgalarını toplayıp orta kulağa iletir, orta kulakta aldığı ses dalgalarının enerjisini değiştirir ve sıkıştırılmış dalgalar şeklinde iç kulağa iletir. İç kulak ise aldığı bu ses dalgalarını sinir sinyallerine dönüştürür. Dönüştürdüğü bu sinyali beyne gönderir. Beyinde sesin algılanıp ve yorumlanması gerçekleşir.

İşitme sinirleri, iç kulak ile beyin arasında çok dar bir kemik kanaldan geçmektedir. Bu sebeple sinirde oluşabilecek en ufak bir şişlik, baskı yaratır. Aynı kanalda yüz siniri ve denge siniri de geçtiği için, denge bozuklukları ve yüz kaslarında bozukluklar görülebilir.

Kulak sinirlerinin dış kulak ile bağlantısı

Dış kulak, kulak kepçesi ve kulak kanalından oluşmaktadır. Bu bölümde ses frekansları toplanıp, 2 cm olan kulak kanalından geçerek kulak zarına iletilmektedir. 3000 Hz. Frekanstan düşük sesler burada şiddeti arttırarak ki iç kesimlerde bulunan kulak sinirlerine ulaşılması sağlanır. Ayrıca bu bölüm sesin geliş yönünü belirler. Bu duruma dış kulağın transfer fonksiyonu denmektedir.

Orta kulak sinirleri

Orta kulak içi hava dolu boşluktan oluşmaktadır. Şakak kemiği içinde bulunmaktadır. Bu bölgedeki sinirlerin görevi ise sesin 22 kat arttırılmasıdır. Bu sesler örs çekiç ve üzengi kemiklerinin harekete geçirmektedir. Bu bölümde bulunan östaki borusu gırtlağa açılır ve kulak zarının zarar görmesine engel olmaktadır. Bu bölümdeki sinirler basınç değişiklikleri olduğu zaman beyine bu mesajları ileterek esneme ihtiyacı hissettirir. Basınç değişikliklerinde östaki borusu kapanır ve açılır. Bu basınç değişikliğinin normale dönmesi için esnemek faydalı olacaktır.

İç kulak sinirleri

İç kulak sinir dalgalarının düzenli hale getirildiği bölümdür. Burada bulunan faisal sinir sistemi sayesinde ses sinyalleri beyin nöronlarına iletilir. İşitme sinirleri iç kulaktan beyine giderken çok dar bir kemik yapının içinden geçmektedir. Sinirde oluşabilecek bir şişlik ya da incelme ses kalitesini değiştirir. Bu sinirlerle birlikte bu kanalda yüz siniri ve denge siniri de geçtiği için, denge bozuklukları ve yüz kaslarında bozukluklar görülebilir. Ayrıca bu bölgede meydana gelen kılcal damar kanamaları, çınlama, uğuldama, denge kaybı sorunları ortaya çıkabilir.

Kulak işitme sinirleri hasarları neden olur?
Kulak sinirlerinin tedavisi nasıl olur?

Kulak sinirlerinin ucu zarar görürse uğuldama ve çınlama başlar ve kolay geçecek bir durum değildir. Doktor tarafından daha çok E vitamini verilir. Kulak çınlaması ve uğuldaması yaşam konforunu bozar. Bu durum bunalıma kadar götürebilir. Ancak bir süre sonra bu duruma alışılır ve kabullenilir.

Kulak sinirlerinin kaybı oluşursa; sinir uyarıcı ilaç ve kafeinden uzak durmak gerekir. Çınlamanın başladığı ilk dönemlerde hasta sessiz ortamlarda daha da rahatsız olduğu için, kısık sesli müzik eşliğinde uyuması tavsiye edilir.
" } ] }