{ "title": "İnsanda Sinir Sistemi", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/insanda-sinir-sistemi.jpg", "date": "23.01.2024 03:26:10", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
İnsanda Sinir Sistemi

İnsanlarda çok fazla sinirler bulunmaktadır. Bugünkü makalemizde sinir sistemlerini ele alacağız. Kaç tane sinir sistemi var? Bu sorumuza yanıt bulacağız. İnsanlardaki sinir sistemleri ikiye ayrılır.

1. Merkezi sinir sistemi.

2. Çevresel sinir sistemi.

Merkezi sinir sistemi kendi içerisinde ikiye ayrılıyor

1.1) Beyin, 1.2) Omurilik.

1.1) Beyin

Beyin ise ön, orta ve arka beyin olmak üzere üç kısma ayrılır. Ön beyin ise uç ve ara beyin diye ikiye ayrılır. Arka beyin ise omurilik soğanı ve beyincik olarak ikiye ayrılır. Sayısız nöronların birleşmesi ile bin üç yüz ve bin beş yüz gram arasında oluşun merkezi sinir sistemi organlarından biridir. Beynin işlevlerinden bir tanesi görmemizi sağlar. İşitmemizi sağlar. Tepki vermemizi, koklama yeteneğimizi, düşünme gücümüzü ve hafızamızın meydana geldiği yerdir.

Beynin Yapısı

Beyin, bağ dokudan meydana gelen Meninges ismi verilen üç katlı zarla sarılmıştır.

Sert zar: Beyni dışarıdan gelen zararlı şeylere karşı korumaktadır. Beyni kafatasına bağlamaktadır ve sert zar kafatası kemiğine yapışıktır.

Örümceksi zar: İki zar arasında bağlantı noktasıdır. Üstteki sert zarı alttaki ince zarı birbirinebağlar.

İnce zar: İçerisinde zengin kan damarları bulunmaktadır. Bu damarlar beyni beslemektedir. Bu zar tüm girintili ve çıkıntılı yerlerde mevcuttur. Beyin omurilik sıvısı ise ince zar ile örümceksi zar arasında yer almaktadır.

Beyin Omurilik Sıvısı (BOS)

Sinir gözeleri ve kan arasında madde değiş tokuşu gerçekleşir. Beyni herhangi bir darbeye karşı koruma işlemi görür. Beyin omuriliği sıvısı iyonların dengede olmasını sağlar. Merkezi sinir sistemi için önemli bir görevi üstlenmektedir.

1.2. Omurilik

Omurilik, omurga kanalının içinde bulunmaktadır. Omurların bir araya gelerek birleşmesinden oluşmaktadır. Omurilik soğanından başlamaktadır. Kuyruk sokumuna kadar devam eden sinirlerdir. Bağ dokusundan yapılmaktadır. Üç katlı zarlarla sarılmıştır. Orta bölümde omurilik kanalı bulunmaktadır. Beyin omurilik sıvısı da bu bölümdedir. Beyindeki durumun tam tersi bir durumdur. Omurilikte dış kısmında beyaz bir madde iç kısmında ise boz bir madde bulunmaktadır. Duyu nöronları omuriliğin arka çıkıntısında girmektedir. Ön çıkıntısı bölümünden de motor nöronları çıkış yapmaktadır.

Omuriliğin Görevleri
Refleksler

Belirli bir uyarana karşı aniden istemsiz olarak gösterilen tepkilere refleks adı verilmektedir. Örneğin; diz kapağına bir tokmak ile vurulduğunda diğer bacağında aniden havaya doğru kalkmasıdır. Burada iki nöron görev alır. Duyu ve motor nöronları, duyu nöronları sayesinde omuriliğe uyartılar gitmektedir. Bu uyartılar direk motor nöronuna gider ve oradaki kaslara uyarıda bulunur. Refleksler içerisinde üç adet nöron vardır. Bunlar duyu, motor ve ara nöronlardır. Reflekslerin bazıları doğuştan edinilmiştir. Bazıları ise sonradan öğrenilmiştir.

-Doğuştan gelen refleksler
-Sonradan kazanılan refleksler
2. Çevresel Sinir Sistemi

Çevresel sinir sistemde kırk üç çift sinir vardır. Bunların on ikisi beyindedir. Otuz bir çifti ise omurilikte yer almaktadır. İşleyişi bakımından çevresel sinir sistemleri somatik sinir sistemi ve otonum sinir sistemi diye ikiye ayrılmaktadır.

2.1) Somatik Sinir Sistemi

Kendi isteğimizle yaptığımız eylemleri yönetmektedir. Duyu ve motor nöronlardan oluşmaktadır. Bu sinir sisteminin yöneticisi beyindir. Koşmak, yüzmeyi istemek, şarkılar söylemek beyin istediği için yapılmaktadır.

2.2) Otonom Sinir Sistemi

Kendi isteğimizin dışında yaptığımız eylemleri yönetmektedir. Motor nöronlardan oluşmaktadır. İç organların çalışmasını sağlar bu sinirler. İkiye ayrılmaktadır. Sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemi olarak.
" } ] }