{ "title": "Hayvanlarda Sinir Sistemi", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/hayvanlarda-sinir-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 13:48:03", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Hayvanlarda Sinir Sistemi
Hayvanların vücudunun içinde ve dış çevrede meydana gelen etkilerin algılanmasını sağlayan, bilgiler toplayan ve toplanan bilgileri değerlendirerek vücudun içerisinde bulunan hücre ağlarının yardımıyla gereken yerlere ulaştıran, organların ve kasların hareketlerini dengeleyen organ sistemidir.

Beyni olmayan hayvanların sinir sistemleri

Duygu ve düşünceye sahip olmamaktadır ya da iç ve dış etkileri organlara ulaştırma görevi üstlenmez.

Basit yapılı çok hücreli hayvanlarda sinir sistemi

Süngerlerde, dış çevreden gelen sinyaller ve bu sinyallerin ulaştırılabileceği bir hücre bulunmamaktadır. Fakat yine de vücutlarının içerisindeki hücreler dış çevreden hissedilen etkenlere karşılık tepkiler verebilir. Süngerlerin hücrelerini etkileyen sinyaller bu hücrelerin etrafında bulunan hücrelere de ulaştırılabilir.

Sinir sisteminin en basit hali

Hidra ve diğer sölenterlerde bulunur. Hidra ve farklı sölenterlerde merkezi sinir sistemi bulunmamaktadır. Yalnızca sinir hücreleri bulunan hidranın, sinir sistemi ağsı sinir sistemi adını alır.

Deniz anasında, sinir sistemi hidra ya göre daha fazla gelişmiş şekilde görülür. Deniz anasındaki sinir sisteminde iç merkezlerden alınan bilgiler ışınsal yolla çevredeki sinir hücrelerine ulaşır ve bu sistem \"ışınsal sinir sistemi\" adını alır.

Yassı solucanda, sinir ağları ile vücutlarının her iki tarafında birer tane sinir kordonu yer almaktadır. Bu sinir kordonları enlemesine birbirine bağlanmış durumdadır. Bu durumdan dolayı \"ip merdivenli sinir sistemi\" adını almıştır. Başlarının içinde yer alan sinir kordonlarının uç kısmında sinir hücrelerinin gövdelerinin oluşturduğu halkalar bulunmaktadır. Bu halkalara \"gangliyon\" adı verilir ve bu halkalar beyin görevini üstlenir.

Toprak solucanlarında, ip merdiveni sinir sistemi bulunmaktadır. Bu hayvanların vücudunu oluşturan her bir halkasında ikişer tane ganglionlar bulunur. Baş kısımlarının içerisinde bulunan gangliyon merkezi sinir sistemi görevini üstlenir.

Salyangoz ve mürekkep balığı gibi yumuşakçalarda ve yengeç, böcek ve örümcek gibi eklem bacaklılarda da gelişmiş derecede bir merkezi sinir sistemi bulunmaktadır.

Omurgalı hayvanların sinir sistemleri

Omurgalı hayvanların sinir sistemi insanlarda olduğu gibi merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olarak iki kısma ayrılmıştır. Omurgalarının içerisinde omurilik yer alır ve kafatasının içerisine beyin bulunur.

Memeli hayvanlardan balıklara kadar bütün omurgalı hayvanların yapıları genel olarak birbirine benzemektedir. Yalnız balıkların beyni iki yarım küre halinde birbirinden ayrılmış olarak bulunur.
" } ] }