{ "title": "Çenede Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Cenede-Sinir-Sikismasi-27.jpg", "date": "19.01.2024 02:33:59", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Çenede sinir sıkışması, Sinir sıkışması vücudun herhangi bir bölgesindeki sinire etrafındaki dokunun baskı yapmasıyla oluşur. Aşırı baskı sinirin işlevini bozar. Bu durum ağrı, hissizlik veya sızlama gibi rahatsızlıklara yol açar. Sinir sıkışması kısa süreliğine oluşuyorsa sorun teşkil etmez. Uygulanan baskı gevşeyince durum normale döner. Sürekli veya uzun süreli oluyorsa kişide kalıcı bir sinir hastalığı olduğunun belirtisidir.

Çenede sinir sıkışması birçok nedene bağlanabilir. Mesela, sürekli sakız çiğnemek, çekirdek yemek, sık sık esnemek veya strese bağlı olarak dişleri sıkmak gibi durumlar çenede sinir sıkışmasına neden olur. Çene eklemi 'temporomandibuler eklem' rahatsızlıkları kimi zaman kişiyi gündelik hayatından uzaklaştıracak kadar şiddetli olabilir. Kişilerdeki aşırı stres de çene eklemi rahatsızlığıyla doğrudan ilişkilidir. Bu gibi durumlarda plastik cerrahi bölümüne başvurmak gerekir. Durumun aşırı strese bağlı olduğu tespit edilirse kişinin psikolojik tedavi görmesi de fayda sağlar. Çenede sinir sıkışması yaşayan kişiler kimi zamanda nöroloji veya diş hekimlerine başvurur. Hekimler kas gevşetici ilaçlarla durumu tedavi etmeye çalışırlar.

Bütün bu tedavilerinde çözüm olmadığı kişide ameliyat kaçınmaz olur. Yine de çenede sinir sıkışması gibi durumlarda her zaman ameliyat son çözümdür.

Çenede sinir sıkışması belirtileri nelerdir?
" } ] }