{ "title": "Boyunda Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/boyunda-sinir-sikismasi.jpg", "date": "20.01.2024 18:51:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyunda sinir sıkışması, sıkça karşılaşılan, kişiye acı ve rahatsızlık veren bir durumdur. Özellikle boyunda bulunan ufak kasların zedelenmesi sonucu meydana gelerek birkaç gün devamlılığını koruyan ağrılar yaşanabilir. Eğer boyunda meydana gelen sinir sıkışması birkaç gün geçmesine rağmen hala devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü omurgayla alakalı ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Boyunda sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Boyunda meydana gelen sinir sıkışmasında en sık karşılaşılan belirti ağrıdır. Ağrı haricinde yaşanabilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Boyunda sinir sıkışması neden olur?

Boyunda oluşan sinir sıkışması boyna ekstra yüklenildiğinde ya da basınç uygulandığında meydana gelir. Boyun sürekli zorlandığında ya da uzun süre aynı pozisyonda kaldığında sinirlerde sıkışma oluşabilir. Boyun kafatası ve başı desteklemenin haricinde vücudunda hareketlerini düzenleyen bir yapıdır. Bu nedenle bölgede sıkça sinir sıkışması oluşabilir. Boyun sıkışmasına neden olan faktörler;

Boyun kireçlenmesi: Tıpta servikal spondiloz olarak tanımlanan hastalık boyun omurlarında bulunan kemiklerin zarar görmesi anlamına gelir. Düzenli şekilde yaşanan aşınma ya da yıpranma boyundaki sinirlerde sıkışmaya ve düzenli ağrı yaşanmasına sebep olur. Ayrıca hastalık eklemlerde bulunan kıkırdakların da zarar görmesine yol açabilir.

Bel fıtığı: Herniye olarak adlandırılan diskin fıtığı saran sinirlere aşırı baskı yapması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Uyuşma, ağrı, yanma gibi daha birçok şikâyete yol açabilir.

Omurga incinmesi: Omurga incinmesi gibi sakatlanmalar belin aniden ileri ya da geri hareket etmesi sonucu meydana gelir. Bu tip ani hareketler boyun omurlarının zarar görmesine neden olur ve boyunda sıkışma meydana gelebilir.

Tüm bu nedenlerin haricinde spinal stenoz, façeta hastalığı, kemik çıkıntıları ve dejeneratif disk hastalığı da boyunda sinir sıkışmasına sebep olabilen etkenler arasında yer alır.

Boyunda sinir sıkışması nasıl geçer?

Boyunda sinir sıkışması için evde kolaylıkla uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler sayesinde boyunda sinir sıkışması tedavi edilebilir. Ancak bu yöntemlerin uygulanmasına rağmen yaşanan şikâyetler geçmiyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalı ve sinir sıkışmasının nedeni tespit edilerek gerekli tedaviye başlanmalıdır.

Sıcak ve soğuk kompres: Boyun bölgesine uygulanacak olan sıcak ve soğuk kompres yaşanan ağrı ve acıların hafiflemesini sağlar. Kaslarda oluşan kasılma sıcak ve soğuk uygulama sayesinde kontrol altına alınabilir. Sıcak ya da soğuk uygulamanın direkt cilde uygulanmaması gerekir. Yarım saat aralıklarla dönüşümlü olarak uygulandığında yaşanan şikâyetlerin azalması sağlanabilir.

Reçetesiz ilaçlar: İbuprofen ve naproksen gibi reçetesiz temin edilebilecek ilaçlar boyunda meydana gelebilecek iltihaplanmayı azaltır. Ayrıca sinir sıkışması nedeniyle yaşanan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

Boyun masajı: Boyun bölgesine uygulanabilecek hafif masajlar boyunda meydana gelen gerginlik ve kasılmayı azaltır. Boyuna uygulanan masajın bilir kişi tarafından yapılması önemlidir. Aksi halde yapılan masaj sayesinde anlık rahatlama yaşansa da ilerleyen saatlerde boyun daha kötü bir hal alabilir.

Boyun egzersizleri: Boyun için uygulanacak olan egzersizin kişiyi zorlamaması gerekir. Boynu rahatlatacak ve gevşetecek egzersizler seçilmelidir. Özellikle esneme hareketleri boyunda yaşanan ağrının azalmasını sağlar. Boyun her iki tarafa ağır ağır 30'ar defa döndürülebilir. Bu harekette oldukça faydalı olur.

Yeme alışkanlıkları: Boyun sinir sıkışmalarında yeme alışkanlıklarını değiştirmek sorunu gidermek için oldukça faydalı olur. Beslenme listesine lif bakımından zengin gıdaları eklemek faydalı olur. Lifli gıdalar kabızlığı önleyerek yaşanabilecek ağrıları engelleyebilir.
" } ] }