{ "title": "Biyoloji Sinir Sistemi", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/biyoloji-sinir-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 09:12:59", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "Biyoloji Sinir Sistemi, üç grupta incelenir.
Merkezi Sinir Sistemi

Beyin ve omuriliği kapsayan sinir sistemidir. Sinir sisteminin asıl merkezi olan beyin, omurilik soğanı ve omurilikle birleşmesi sonucunda sinir sistemin oluşmuş olmaktadır.

Beyin zarı üç bölümden oluşur
Örümceksi zar ile ince zar arasındaki boşlukta beyin sıvısı (Beyin omurilik sıvısı) bulunur. Omurganın tam orta kısmına yerleşmiş olan omuriliğin önemli görevleri vardır.

Omuriliğin Görevleri
Refleks: Alıcıların uyarılması sonucunda kas ve bez gibi organların canlının istemi dışında gelişen hareketlerdir. İnsanlarda doğuştan gelen reflesler de bulunmaktadır. Mesela gözleri kırpmak.

Çevresel Sinir Sistemi

Beyinden ve omurilikten çıkan vücudun içinde bulunan alıcıların ve uyarılan bütün dokuları birbirine bağlayan sisteme çevresel sinir sistemi denir. Beynin farklı bölgelerinden 12 çift sinir çıkmaktadır. Omurilikten ise 31 çift sinir çıkmaktadır.
" } ] }