{ "title": "Bilekte Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/bilekte-sinir-sikismasi-5387.jpg", "date": "21.01.2024 19:24:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bilekte sinir sıkışması, toplumda pek çok kişide yaşanan bir sorundur. Oldukça hareketli olan bilek bölgesinde meydana gelen sinir sıkışması oldukça rahatsızlık vericidir. Bunun nedeni boyundan el bileğine kadar uzanan medyan sinirin baskı sonucunda sıkışmasıdır. Karpal tünel sendromu olarak tanımlanan problem ele uzanan medyan sinirin bilekteki karpal tünelden geçerken burada çevredeki sinirin etkisiyle sıkışmasından oluşur. Hastalarda daha çok geceleri işaret parmağıyla orta parmağın uç kısımlarında hissedilen ağrı, bu bölgedeki karıncalanma, uyuşukluk tarzında şikâyetler meydana gelir. Bu yakınmaların azalması için hastanın bileğini güçlü bir şekilde sallaması gerekir. Bunu yapanlar rahatladıklarını söylerler. Bu yakınmalar hastanın gündelik işlerinin aksamasına, özellikle hassas şekilde yapılması gerekenleri yapmakta zorlanma gibi etkilere yol açar. Bilekte sinir sıkışması tedavisi yapılmazsa, elde incelmeye, güç kaybına, kalıcı şekilde duyu kayıplarına neden olabilir.

Bilekte sinir sıkışması neden olur?

Mesleklerden dolayı oluşan yakınmalar: Kişiler devamlı olarak aynı eliyle iş yapıyorsa, bilekte sinir sıkışması riski artar. Uzun süre bilgisayara veri girenlerde, daktiloyla yazı yazanlarda, müzikle uğraşıp piyano çalma gibi devamlı parmaklarını kullananlarda daha fazla etkili olur.

Yaşın ilerlemesiyle oluşan yakınmalar: Yaşın ilerlemesi sonucunda kemik dokusunda ve yağ dokusunda meydana gelen değişimler, riski arttıran etkenlerdir.

Bilgisayarı, oyun konsolunu çok kullananlarda oluşan yakınmalar: Sıkça uygun olmayan şekilde bilgisayar başında olanlar, oyun konsolunu kullananlarda bilekte sinir sıkışması sorununa daha yatkın olurlar.

Sistematik rahatsızlıklar: Özellikle şeker hastalığı ve romatizmal hastalıklar riski artırır.

Bileğe alınan darbe, travma gibi etkenlerden oluşan yakınmalar: Darbe ve travma sonucunda bilekte ezilme ve kırık gibi sorunlar oluşursa, sinir sıkışması riski fazla olur.

Bilekte sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Genellikle bileğin kullanım alışkanlığı nedeniyle ortaya çıkan sinir sıkışması, herkeste farklı belirtilere yol açabilir. Bu belirtiler tek başına ya da birlikte ortaya çıkabilir.
Bilekte sinir sıkışması nasıl teşhis edilir?

Hastalara yapılan klinik muayene sonucunda bilekte sinir sıkışması tanısı konulabilir. Gerekli olursa sinir ileti testi EMG uygulanarak tanı kesinleştirilir. Toplumda kadınlar erkeklere oranla daha fazla risk altındadır. Görülme olasılığı 3 kat daha fazladır.

Bilekte sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Sinir sıkışmasının derecesine göre hastalarda farklı tedavi yolları uygulanabilir. Bilekle yapılan iş nedeniyle tek taraflı deformasyon meydana geldiğinde, sürekli yapılan hareketin dışında hareketlerle egzersiz yapılması faydalı olur. Bileği doğru çalıştıracak egzersizlerin önemi fazladır. Ayrıca hastalar bilekteki aşınmanın etkisini azaltacak bazı ortopedik malzemeleri kullanabilir. Bunlar bilekteki sıkışmayı önleyecektir. Bunların yanında fizik tedavi uygulanması, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi girişim en son aşamada düşünülür. Bilekteki kılıf açılarak, burada sıkışan sinir serbest bırakılır. Günümüzde bu alanda yeni uygulanmaya başlanan botoks tedavisi de bilekte sinir sıkışması sorununa yararlı etkiler yapar.
" } ] }