{ "title": "Bebeklerde Sinir", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Bebeklerde-Sinir-73.jpg", "date": "19.01.2024 20:10:32", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Bebeklerde sinir, Anne karnında 9 ay veya daha fazla yaşamlarını sürdürürken ihtiyaçları eksiksiz ve beklemeden karşılanır. Anneler açlık hissine her kapıldığında bol bol ve düzenli yemeklerini yerler. Annelerin haberi olmaz ama karnı doyan bebekler anne karnında uyurlar. Bir gün birden dünyaya gözlerini açarlar. Annenin sıcacık bağında koparılırlar. Üşümeye, kalabalığa, tanımadıkları birçok kucağa hatta birçok ışığa maruz kalırlar. Düzenli karşılanan ihtiyaçlar birden aksamaya başlar. Yaşadıkları bütün bu olaylar bebeklerde sinir veya gerginlik yaratır. Kimi bebeklerde anne karnında oluşumuna bağlı sinirli bir yapıya sahip olurlar.

Dertlerini anlatabilmek için tek çareleri ağlamaktır. Ağladıkları zaman ne istediklerini iyi bilmek çok önemlidir. İsteği yanlış algılanan bebeklerde sinir meydana gelir. Mesela açlık için ağlayan bir bebeğin önce altını değiştirmek yanlıştır. Bebeğinizi sakinleştirmeyi bilmek ve sabırlı olmak gerekir. Sinirli bir bebeğe sabırla şarkı söylemek veya onunla sohbet etmek onu rahatlatır. Aynı zamanda bol bol sevgi hissetmesi de önemlidir. Bebek çok gergin olduğu zaman ona sımsıkı sarılmak kendini güvende hissetmesine ve gevşemesine yardımcı olur.

Bebeklerde oluşan sinir durumları her aylarında farklı bir istekle ve tavırla değişiklik gösterir. Bu duruma şaşıracak bir şey yoktur. Çünkü bebeğiniz siz farkında olmadan ve çok hızlı büyüyordur. Büyüyen bir bebeğin karakteri ve kişiliği de yavaş yavaş oluşur. Mesela, birkaç ay önceye kadar başka kucakta da oturan bebeğiniz 6 aylık olduğunda sürekli sizin kucağınızı isteyebilir ve başkaları kucağına almak isteyince yaptığı hareketlerle sizi mahcup edebilir. Akrabalarınız bile olsa başkaları ona bir süre hep yabancı gelir. Her ay yeni bir karakteri oluşur ve bebeğinizi sizi şaşırtmaya devam eder.

Bebeklerde sinir nedenleri?

Kendini güvende hissetmeme, yasaklama, engellenme veya yanlış anlaşılma gibi durumlar yaşayan bebek her zaman sinirli olur. Yapılması gereken en önemli şey bebeğinizi anlamaya çalışın. Kendinizi onun yerinde gibi düşünün ve ne olursa olsun bebeğinizi bir birey olarak kabul edin. Onunla güzel ve kaliteli zaman geçirin. Sorunun ne olduğunu anlamaya çalışın. Bebeğinizi engellemeyin. Yapma, etme ya da kırma dediğinizde inatla yapmaya devam eder. Böyle bir durumda tepkinizi hemen değiştirin. Bebeğin dikkatini dağıtıp, sevgiyle yaklaşacak hareketlerde bulunun. Bebeklerde sinir, geçici ama zor bir süreçtir. Bu gibi problemleri herkesin yaşadığını unutmayın ve bunu kendinize bir sorun olarak görmeyin. Sizdeki gerginlik bebeğinize de her zaman yansır.
" } ] }