{ "title": "Başta Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/Basta-Sinir-Sikismasi-96.jpg", "date": "19.01.2024 08:01:53", "author": "Burcu ÖZÇELİK DURU", "article": [ { "article": "Başta Sinir Sıkışması, sinirlerin kemik, kıkırdak, kas ve tendon gibi dokular tarafından aşırı baskı altına alınması sonucu oluşan bir sinir hastalığıdır. Sinirler basınç sonucu sıkışırlar. Ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi etkiler yaratabilir. Sinir sıkışması vücudun her bölgesinde oluşabilir. Bu sağlık sorunu 1-2 hafta gibi bir zamanda tedavi edilebileceği için endişelenmeyin. Tabi bazı durumlarda da cerrahi müdahale gerektirebilir.

Sinir Sıkışmasının Nedenleri?

Sinirler çevresindeki dokuların sinirlere aşırı baskı uygulamasından dolayı sinir sıkışması meydana gelir. Bazen de disk kayması, bel fıtığı gibi nedenlerle de oluşabilir. Sinir sıkışmasının önemli nedenlerinden biri de yaralanma ve travmalardır.

Bunun dışında sinir sıkışmasına neden olan durumlar
Sinirlere uygulanan aşırı basınç sinirlerde iltihaplanmaya neden olurlar. Buda fonksiyon kaybına neden olabilmektedir. Kısa süreli sinir sıkışmaları genellikle geçici olup herhangi bir kalıcı rahatsızlığa sebebiyet vermezler.

Sinir Sıkışması Kimlerde Görülür?

Sinir sıkışması herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Ancak risk faktörlerini arttıran bazı etkenler vardır. Duruş bozuklukları, cinsiyet, uzun süre aynı harekette kalmak, hamilelik, obezite, kemik uzantıları gibi. Kadınlarda erkeklere oranla sinir sıkışması ihtimali daha yüksektir.

Sinir Sıkışmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktora gidildiğinde kişinin ağrı olan bölgeleri net olarak söylemesi hastalığın tanısı ve tedavisinde yol gösterici önemli bir etkendir. Hastanın hangi bölgesinde sinir sıkışması varsa o bölgeye özel röntgen, emar, film gibi uygulamalar yapılmaktadır. Bu yüzden doktorunuza sıkışmanın yaşandığı yer hakkında net bilgi vermeniz önemlidir. Dirseklerde meydana gelmiş bir sinir sıkışması varsa doktorunuz detaylı bilgi alabilmek için sizden röntgen çekilmesini isteyebilir. Şiddeti ağır olan sinir sıkışması durumlarında cerrahi müdahale ile tedavi yapılması gerekebilir. Sinirin geçtiği kemik tünelin arkasından önüne alınması yöntemi en sık başvurulan sinir sıkışması cerrahi tedavi yöntemlerindendir.
" } ] }