{ "title": "Baldırda Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/baldirda-sinir-sikismasi-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 20:02:55", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Baldırda Sinir Sıkışması: Bacak vücudun en önemli organlardan biridir bütün bedeni bacaklar taşır yürümeyi, koşmayı hareket etmemizi sağlayan vücudun bir parçasıdır. Kalçadan dize kadar olan bölüme bacak ve dizden ayak bileğine kadar olan bölüme baldır ismi verilir. Bacaklar çok sayıda kaslar, kıkırdak ve kemikten oluşmuştur. Bacak yapısında Sinir sıkışması sinirin üzerine yapılan aşırı baskı, germe gibi durumlarda bacaktaki sinirler zarar görür ve sinir sıkışması meydana gelir.

Bacakta sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Bacaklarda hareketi önleyecek kadar uyuşmalar meydana gelir ve bacakta bir ağırlaşma hissi oluşarak hareket ettirilmesi zorlaşır bu durum bacağın uyku haline geçmesi diye adlandırırlar. Bacakta karıncalanmalar sinir sıkışması olan kişilerde daha sık görülür, seğirmeler, Damar tıkanıklığı olan bölgede duyu kaybı, hissizlik ve güçsüzlük kalçaya, dize baldıra yayılan ağrı ve yanma hissi meydana gelir. Sinir sıkışması olan yerde özellikle yanma hissi çok görülür ve dışa vuran ağrılar olur. Kaslarda gerilme çekilmeler görülür bu durum sinirlere çok büyük zarar verebilir.

Ayakta fazla durmak, uzun süre aynı yerde oturmak kaslara yorgunluk verir sinir sıkışması olan bölgede kas yorgunluğu çok görülür nedeni ise sinirlerin sıkışması sonucu kan besleyecek vitaminleri, mineralleri kaslara gönderemez ve vitamin alamayan kaslar güçsüzleştirerek çabuk yorulur.

Bacaktaki sinir sıkışması olan kişilerde gece uykusuzluğu görülür rahat uykuya dalamama, aşırı bacak ağrısı, kasların gerilmesi ve gece sendromu denilen olayın rahatsızlığı meydana çıkarak gece uykusuna dalmayı zorlaştırır.

Bacakta sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Bütün belirtileri kendinde hisseden hasta bir sağlık kuruluşuna giderek Beyin ve Sinir Cerrahisine veya ortopediye gider şikâyetlerini anlatması sonucu Uzman Doktor hastayı 1 saatlik testte sokar test sonucu hastada sinir sıkışması olduğu anlaşıldığı zaman EMG çekimine gönderilir. EMG sonucu hastanın sinir sıkışması ne durumda olduğu belirlenir.

Doktorun koyacağı teşhis sonucu ilk verilecek tedavi bacakları dinlendirme, egzersizler, ilaçlarla beraber fizik tedavisi önerebilir. Yapılan egzersizlerle sinirin üzerindeki baskı azalır ve kasların güçlenmesini esnemesini sağlar. Fizik tedavisi sonunda iyileşme ve rahatlama görülmezse ameliyat önerebilir. Ameliyat da sinir sıkışması olan bölge açılarak siniri sıkıştıran bölge genişletilir sinirler kurtarılır. Sinir sıkışması tedavisi geç kalındığında ameliyat yapılmaz nedeni ise sinirler ölmüştür ve ameliyat yapılsa bile ölü sinirlere fayda vermez.

Sinir sıkışması ameliyatında sonra çok dikkat edilmelidir. Ameliyat olan bölgeyi destekleyici bantlarla korumaya alınır ve üzerine baskı yapılmaz.

Sağlıklı günler
" } ] }