{ "title": "Bacakta Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sinir.gen.tr/images/bacakta-sinir-sikismasi.jpg", "date": "21.01.2024 03:28:21", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Bacakta sinir sıkışması, Sinir sıkışması hangi bölgede bulunursa bulunsun, alakalı sinirin üzerindeki yoğun baskı neticesinde oluşmaktadır. Birçoğumuz bacak yapısının kemik, kıkırdak kas ve tendon gibi dokularla sarıldığını bilmekteyiz. Bu doku oluşumlarındaki gerilme, sıkılma ve basınç uygulanması neticesinde bacakta yer alan sinirler zarar görmektedir ve buna bağlı olarak sinir sıkışması meydana gelmektedir.

Bacakta Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Sinirler, beyin ile bedenin diğer bölümlerini birbirine bağlamaktadır. Eğer bedenin bazı bölümlerinde sinirlerde zayıflama görülürse, besleyici özelliği olan maddelerin akışını düşürecek ve sinir elektriksel uyarım kabiliyetini kaybedebilecektir. Bacakta oluşan sinir sıkışmasının birtakım belirtileri vardır onlar da şu şekildedir:

Uyuşma: Bacakta 'uykuya dalma' olarak tanımlanan uyuşukluk hissetme eğilimi olmaktadır. Uyuşukluk hissi bacağın hareket etme kabiliyetini zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda bacak ağırlaşmakta ve kontrol edilmesi güçleşmektedir.

Yayılım Gösteren Ağrı: Ağrı oluşumu bacakta sinir sıkışmasının en büyük belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ağrı hissi sinirin sıkıştığı alanın dışına da yayılabilmektedir. Bu, ağrı oluşumunun dizden kalça kısmına veya ayağa doğru yayılım gösterebileceğine işaret etmektedir.

Yanma Hissi: Yanma hissinin oluşmasının en temel nedeni bacakta bulunan sinirlerin sıkışmasıdır. Bir diğer ifade ile bacakta yanma hissediliyorsa sinir sıkışmasından şüphelenilmelidir. Bu yanma hissi genellikle ağrı hissedilen kısımda bir şeylerin yandığı hissini oluşturmaktadır.

Kas Çekilmesi: Kas çekilmesi ve bacakta görülen istemsiz kasılma hareketleri bacakta sinir sıkışması olduğunun göstergelerinden birisidir. Ani bir biçimde kendini gösterebilmektedir. Aynı zamanda sinir yapılarına olumsuz etkilerde bulunabilmektedir.

İğnelenme ve Karıncalanma Hissi: Bacaklarda iğnelenme veya karıncalanma hissi oluşması sinir sıkışması belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bacağın belirli bir yerinde oluşan bu hislere parestezi denmektedir.

Kas yorgunluğu: Bacaktaki kas sıkışmasının belirtilerinden bir tanesi de kas yorgunluğudur. Kas sıkışması olması halinde kişinin oturması ya da ayakta durması ağrı hissine ve yorgunluğa sebep olabilmektedir.

Bacakta görülen sinir sıkışmasının belirtileri akşam saatlerinde daha kötü bir hal almaktadır. Görülen bu ağrılar bireyin uykuya dalmasında engel oluşturmaktadır.

Bacakta Sinir Sıkışmasının Sebepleri Nelerdir?

Bacakta görülen sinir sıkışmasının genel olarak üç temel nedeni bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Bacağın Aşırı Kullanımı

Sinir sıkışması bazı durumlarda aşırı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Bacağında sinir sıkışması şikâyeti olan bireyleri inceleyecek olursak bir kısmının bacağını gereğinden fazla kullandığını görmüş oluruz. Bacağı bedensel aktiviteler için kullanmak bacağı daha uzun bir müddet eklemler ile birleştirebilmektedir. Mesela bacağınızla tekrar gerektiren hareketler yaparsanız, bacak yapısını saran bazı dokulara baskı yapmış olabilirsiniz.

Bacaktaki İncinme ve Yaralanma

Bacakta oluşan sakatlıklar sinir sıkışmasına sebep olabilmektedir. Sinirleri saran dokulardaki oynamalar bacaklarda mevcut olan sinirlere zarar verebilmektedir. Bacak dokularındaki sarsılma bu dokularda gerilmeye ve basınca sebep olabilmektedir.

Obezite

Obezite, bacakta oluşan sinir sıkışmasının nedenlerinden bir tanesidir. Bilindiği üzere Obezite bireyin hareketsiz bir yaşamının olduğunun en büyük göstergelerindendir. Düzenli olarak koşmak gibi sürekliliği olan aktiviteler sinir sıkışmasına sebep olabilmektedir. Tam tersi olarak hareketsiz bir yaşam tarzı da obeziteye, obezite de sinir ezilmesine sebep olmaktadır.
" } ] }